Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Κοινη Υπουργικη Αποφαση για την Διαρκεια Εξαμηνου στα Δικαστηρια

Ανακοινωνουμε οτι σημερα ο Διευθυντης του ΔΣΘ μας ενημερωσε πως η ΚΥΑ που αφορα στην ρυθμιση της διαρκειας του εξαμηνου ασκησης στα δικαστηρια τελικα υπογραφηκε. Επομενως ολοι οι συναδελφοι εχουν δικαιωμα να συνεχιζουν να εργαζονται μεχρι και τις 15/9. Φυσικα η αποφαση καλυπτει και οσους εργαστηκαν απο τις 17/7 μεχρι σημερα αναμενοντας την υπογραφη.
Οι απο κοινου συλλογικες πιεσεις ολων των ασκουμενων εργαζομενων στα δικαστηρια, του Συλλογου Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης και του Δικηγορικου Συλλογου Θεσσαλονικης απεδοσαν καρπους. 

Tην αποφαση οπως προκειται να δημοσιευτει θα την βρειτε εδω.


Παρακαλουμε προωθηστε το σε ολους τους ενδιαφερομενους!

Επικοινωνια: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σχετικά με την κατάργηση των παραστάσεων

                                                                                                            Θεσσαλονίκη, 13/7/2012

ΑΙΤΗΜΑ

Από: Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Προς: ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Θέμα: Παραστάσεις Ασκουμένων Δικηγόρων


Όπως γνωρίζετε ο Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης είναι το μόνο εν ενεργεία σωματείο ασκουμένων δικηγόρων στην Θεσσαλονίκη με καταστατικό κατατεθειμένο στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης από το 2002 (ΑΜ 7207/12-11-2002). Κύριοι στόχοι της δράσης μας είναι η εκπροσώπηση των ασκουμένων δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση και ουσιαστικοποίηση του θεσμού της άσκησης στο σύστημα δικαιοσύνης αλλά και η προστασία των ασκούμενων δικηγόρων. Σε αυτά τα πλαίσια καταθέτουμε προς συζήτηση και έγκριση από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το πρώτο από σειρά αιτημάτων μας που αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό της άσκησης και στην βελτίωση της καθημερινότητας των ασκούμενων δικηγόρων.

Μετά από δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με τις σύμφωνες αποφάσεις της ΓΣ και του ΔΣ του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, καταθέτουμε πρόταση σχετικά με τον θεσμό των υποχρεωτικών παραστάσεων των ασκούμενων δικηγόρων, η οποία διαμορφώνεται ως εξης:

Προκειμένου οι ασκούμενοι δικηγόροι Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν πιστοποιητικό άσκησης ώστε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων απαιτείται η συμπλήρωση τριάντα (30) παραστάσεων. Το προαπαιτούμενο αυτό ρυθμίζεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο και δεν προβλέπεται από την υπουργική απόφαση που προκηρύσσει τις εξετάσεις.

Κατά πρώτον, η προϋπόθεση αυτή, αν ληφθούν υπόψιν η μηδαμινή πλέον συμμετοχή του παριστάμενου ασκούμενου στην δίκη αλλά και ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του θεσμού της άσκησης συνολικά, στερείται ουσίας. Η πράξη αποδεικνύει έντονα οτι η παράσταση του ασκούμενου στερείται πλέον οποιουδήποτε εκπαιδευτικού περιεχομένου αφού για την απόκτηση της αρκεί η αναφορά του ασκούντος δικηγόρου στις προτάσεις του και τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται καν η παρουσία των «συμπαριστάμενου ασκούμενου».
Ταυτόχρονα, η τάση που επικρατεί πανελλαδικά είναι η τυπική κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων με τους περισσότερους δικηγορικούς συλλόγους, όπως και εκείνον της Αθήνας πρόσφατα (επισυνάπτουμε σχετικη ανακοίνωση), να έχουν ήδη προχωρήσει. Τέλος, η ίδια η πρακτική εφαρμογή του θεσμού αναδεικνύει τον ξεκάθαρα διαδικαστικό χαρακτήρα του καθώς ο έλεγχος από τους υπογράφοντες γραμματείς των δικαστηρίων αλλά και από τους αρμόδιους του ΔΣΘ συχνά είναι ελάχιστος ή και μηδαμινός. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο η ευκολία με την οποία ο ασκούμενος δικηγόρος μαζεύει τις παραστάσεις του να εξαρτάται από την ανεκτικότητα του αρμόδιου κάθε φορά υπαλλήλου.

Εν όψει όλων των παραπάνω απευθυνόμαστε στο ΔΣ, ως το πλέον αρμόδιο όργανο να αποφασίσει, αιτούμενοι την πλήρη, καθολική και επίσημη κατάργηση του προαπαιτούμενου των τριάντα υποχρεωτικών παραστάσεων. Επιπλέον ζητόυμε η σχετική απόφαση να βρεί άμεση εφαρμογή ήδη από την ερχόμενη Β’ εξεταστική περίοδο του 2012.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, τηλ: 6970057700

Με τιμή,

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Επειδή όλοι έχουμε παρατηρήσει κυρίως στον χώρο του δικαστικού μεγάρου τις πολυάριθμες αγγελίες που ζητούν ασκούμενους αλλά και δικηγόρους για συνεργασία ή γραμματειακή υποστήριξη με το φαινόμενο των εμφανέστατων διακρίσεων στο φύλο των ενδιφερομένων να γίνεται εντονότερο, αποστείλαμε αίτημα προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να αναλάβει δράση. Οι διακρίσεις στο φύλο στην αγορά εργασίας απαγορεύονται ρητά τόσο από το εργατικό δίκαιο όσο και από το Σύνταγμα. Είναι επομένως υποχρέωση του ΔΣΘ να παρέμβει και να συνετίσει τα μέλη του που συστηματικά προβαίνουν σε τέτοιου είδους διακρίσεις. Ακολουθεί το αίτημα: 


     Α  Ι Τ  Η  Σ  Η



ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη   29.6.2012



ΠΡΟΣ ΤΟ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σύμφωνα με το αρ. 11 Ν. 3896/2010 « 1. Απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου ή λόγω οικογενειακής κατάστασης, όσον αφορά στους όρους πρόσβασης στη μισθωτή ή μη απασχόληση ή γενικά στην επαγγελματική ζωή, περιλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και των όρων πρόσληψης, ανεξαρτήτως του κλάδου δραστηριότητας και σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ιεραρχίας.

 2. Απαγορεύεται κάθε αναφορά στο φύλο ή στην οικογενειακή κατάσταση ή η χρήση κριτηρίων και στοιχείων που καταλήγουν σε άμεση ή έμμεση διάκριση με βάση το φύλο, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2, όσον αφορά στις δημοσιεύσεις, αγγελίες, διαφημίσεις, προκηρύξεις, εγκυκλίους και κανονισμούς, που αφορούν σε επιλογή προσώπων για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, την παροχή εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή τη χορήγηση επαγγελματικών αδειών».

Προσκομίζουμε δε έξι (6) αγγελίες δικηγόρων Θεσσαλονίκης για θέσεις ασκουμένων και συνεργατών που απευθύνονται αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο, κατά παράβαση της ως άνω διάταξης. Κατόπιν αυτού, καλούμε το Σύλλογό σας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αρθούν οι εν λόγω αγγελίες και να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Η συνδρομή σας στην εν λόγω προσπάθεια είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία.




ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Πρόεδρος,
Μήττας Μιχάλης


Η απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης στο υπόμνημα που είχαμε αποστείλει προ μηνών σχετικά με τις καθυστερήσεις στις αμοιβές, αν και καθυστερημένη έφτασε σήμερα στο e-mail του Συλλόγου μας. Το μόνο ενδιαφέρον σημείο της είναι προφανώς η τελευταία παράγραφος που εξηγεί εν μέρει τις αρχικές καθυστερήσεις, καθώς η αρμόδια επιτροπή άλλαξε τον Απρίλιο, ενά μήνα μετά την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου, για να φτάσει να λειτουργεί κανονικά μόλις τον Ιούνιο...



              
ΕΛΛΗΝIΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΔIΚΑIΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ                   
ΔIΕΥΘΥΝΣΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ       
     
Ταχ. Δ/vση      : Μεσoγείωv 96         
Ταχ. Κώδικας  :115 27       
Πληρoφoρίες   : Ε.Πολύζου
Τηλέφωvo       :210-7767595         
TELEFAX        :210-7767365
e-mail              :epolyzou@justice.gov.gr


Αθήvα,        27-6-2012
Αριθ. πρωτ: 52949


Π Ρ Ο Σ :
Τον σύλλογο ασκούμενων δικηγόρων Θεσσαλονίκης


ΘΕΜΑ: Πληρωμές αμοιβών για την άσκηση δικηγόρων στα δικαστήρια στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση των χρόνων απονομής δικαιοσύνης με εφαρμογή του άρθρου 33 του ν.3910/11»


Σε απάντηση του σχετικού σας υπομνήματος σας γνωρίζουμε ότι για τους δικηγόρους που ξεκίνησαν την άσκηση από τον Σεπτέμβριο του 2011, οι σχετικές καταστάσεις πληρωμής για το χρονικό διάστημα από 1-2-12 έως 15-3-12 απεστάλησαν στην τράπεζα στις 5-6-12 από το Τμήμα Μισθοδοσίας του Υπουργείου, ενώ για τους δικηγόρους της δεύτερης περιόδου, οι σχετικές καταστάσεις πληρωμής για το ίδιο χρονικό διάστημα απεστάλησαν στην τράπεζα στις 14-6-12. Η καταβολή των αμοιβών του δεύτερου δεκαπενθημέρου Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Σας γνωρίζουμε ότι η Απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής πιστοποίησης, παρακολούθησης και παραλαβής του έργου (ΑΔΑ:45ΠΑΩ-0ΛΕ) έχει τροποποιηθεί με τις με αριθμό 111794/24-10-11 (ΑΔΑ: 45ΨΡΩ-Φ49) και 34129/10-4-12 (ΑΔΑ: Β4Ω0Ω-Τ1Σ) Αποφάσεις.



                                                                        Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Β.Νικολοπούλου
Ακριβές Αντίγραφο
Ο προϊστάμενος του Τμήματος
κ.α.α.



Α.Κουκουμάτσα