Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ!!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτης, παρουσίασε τις αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων.

Αναφορικά με τους ασκούμενους δικηγόρους, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές αντικαθίσταται πλήρως ο θεσμός των διαγωνισμών υποψηφίων δικηγόρων. Συγκεκριμένα θα διεξάγεται ταυτόχρονα πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός σε όλες τις έδρες των Εφετείων με τους υποψήφιους να καλούνται 
να απαντήσουν σε πρακτικά θέματα. Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων οι ομάδες βαθμολόγησης θα εδρεύουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα αποτελούνται από ένα πρόεδρο Εφετών ή Εφέτες και δύο δικηγόρους.

Ταυτόχρονα θεσμοθετείται και εντείνεται η άσκηση στα δικαστήρια. Έτσι ρητά πλέον προβλέπεται η άσκηση σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, όλων των βαθμίδων ακόμα και στα ανώτατα (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο). 'Οσον αφορά στην εξέλιξη αυτή μπορούμε κατ' αρχήν να μιλούμε για θετική κίνηση, καθώς θεσμοθετείται το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα. Φυσικά καλό είναι να υπάρξουν και σχετικές διευκρινίσεις σχετικά με την μορφή που θα πάρει αυτός ο θεσμός ώστε η άσκηση στα δικαστήρια να λάβει ουσιαστικότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Σχεικά ωστόσο με τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης για την απόκτηση άδειας δικηγόρου, γεννώνται πολλά ερωτηματικά. Η καθιέρωση "ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ" μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός συστήματος αποπληθωρισμού του επαγγέλματος από νέους επαγγελματίες. Ο κεντρικός βαθμολογικός έλεγχος των γραπτών των υποψηφίων από επιτροπές με έδρα την Αθήνα, "ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων" είναι βέβαιο οτι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων και καταργεί αδικαιολόγητα το μέχρι σήμερα ισχύον αποκεντρωμένο σύστημα. Εξάλλου μέχρι στιγμής, και όπως λειτουργούσαν οι εξετάσεις, δεν υπήρξαν καταγγελίες δυσμενέστερης μεταχείρησης. Ακόμα, διαφαίνεται η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ και μάλιστα αδικαιολόγητα αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ασκούμενων δικηγόρων είναι πτυχιούχοι των τριών νομικών σχολών της χώρας και επομένως δεν μπορεί παρά να τεκμαίρεται το ίδιο επίπεδο επιστημονικής τους κατάρτισης. Πιθανή λοιπόν αυστηροποίηση στην πραγματικότητα "κλείνει" ακόμα περισσότερο το επάγγελμα προς όφελος όσων ήδη έχουν την άδεια και κυρίως των παλαιότερων δικηγόρων. Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να γεννήσει αμφιβολίες σχετικά με την νομιμότητά της σε επίπεδο συνταγματικότητας αλλά και κοινοτικών δεσμέυσεων της χώρας.

Ενόψει όλων αυτών είναι περισσότερο από αναγκαία η πανελλαδική συνεργασία και ο συντονισμός όλων των ασκούμενων δικηγόρων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβασή μας στο επάγγελμα αλλά και η δυνατότητα παρέμβασής μας στις εξελίξεις.

Μήττας Μιχάλης
Ασκ. Δικηγόρος
Πρ. Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ


Το Σάββατο 17/11 ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

- 9.00 πμ κατάθεση στεφάνου στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

- 17.30 μμ συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.

Για πε
ρισσότερες λεπτομέρειες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ



Σύμφωνα με το πρόσφατα ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο:

"ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΓ. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΓ.1. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
.................
β. Το άρθρο 92Α του ν.δ. 3026/1954 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. O δικηγόρος για τις παρεχόμενες με έμμισθη εντολή υπηρεσίες του αμείβεται με πάγια μηνιαία αμοιβή που καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία με τον εντολέα του. Η αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων δεν μπορεί να είναι κατώτερη του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου νόμιμου μισθού υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα. 
........."

Σύμφωνα με αυτήν την ρύθμιση καθιερώνεται νομοθετικά η ελάχιστη αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων πανελλαδικά και μάλιστα σε ύψος τουλάχιστον ίσο με τον εθνικό κατώτατο μισθό. Ως εκ τούτου προκύπτουν νέα ζητήματα σχετικά με το καθεστώς της άσκησης, όπως η επίδραση στην ζήτηση στην αγορά εργασίας για ασκούμενους δικηγόρους.

Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα ρύθμιση φαίνεται πως συμπίπτει με τις πάγιες διεκδικήσεις μας για καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής. Είναι επομένως αναγκαίο να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των απαιτήσεων μας με ενδεικτικες κατευθύνσεις την εφαρμογή στην πράξη της νέας ρύθμισης αλλά και το πλαίσιο των ασφαλιστικών εισφορών μας στον ΤΥΔ, που συνδέονται με αυτή.

Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουμε άμεσα στην διοργάνωση συναφούς ενημερωτικής εκδήλωσης αλλά και σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις αυτές και να καθοριστεί η στάση μας περεταίρω.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Κινητοποιήσεις 5/11 έως 9/11!

Την Τρίτη 6/11 και την Τετάρτη 7/11 έχει προκηρυχθεί 48ωρη απεργία από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Σε συνδυασμό με την πενθήμερη αποχή για όλη την εβδομάδα που έχει προκηρύξει η Πανελλαδική Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων δημιουργείται ένα γενικό κλίμα αντίδρασης απέναντι στα νέα υπό ψήφιση αντιλαϊκά μέτρα. 

Ως ασκούμενοι δικηγόροι, εργαζόμενοι κατά κανόνα σε συνθήκες πλήρους εργασια
κής εκμετάλλευσης, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Ταυτόχρονα, η συνεχής υποβάθμιση της δικαιοσύνης, η επιβολή υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών στους ασκούμενους δικηγόρους και κυρίως η εξάλειψη κάθε ελπίδας για ένα αξιοπρεπές μέλλον στην δικηγορία, ως συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής καθιστούν επιβεβλημένη την συλλογική και οργανωμένη αντίδρασή μας.

Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε και από την Γενική Συνέλευση στις 31/10 καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους:

-σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλης της εβδομάδας!
-σε συμμετοχή στις πορείες διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί την Τρίτη 6/11 και την Τετάρτη 7/11!
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ!!

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τα πρακτικά και οι αποφάσεις της ΓΣ του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Τα πρακτικά και οι αποφάσεις της ΓΣ που διεξήχθη στις 31/10/2012...




Πληρωμες στα δικαστηρια (εργαζομενοι απο 17/9/2012)

Οσον αφορα στις πληρωμες οσον εργαζονται στα δικαστηρια της Θεσσαλονικης απο 17/9/2012 πρεπει με το τελος ΚΑΘΕ μηνα να αποστελλονται στην αρμοδια διευθυνση του Υπ. Δικαιοσυνης μεσω ταχυδρομειου:
1) το δελτιο παρουσιων που υπογραφεται καθημερινα
2) η αναφορα πεπραγμενων
Πρεπει επισης να αποστελλονται μέσω email:
1) απογραφικο δελτιο
2) δελτιο εργασιων
3) παρουσιολογιο 


ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012 εχει αλλαξει η μορφη των παραπανω δικαιολογητικων που αποστελλονται με το ταχυδρομειο!!! Tην νεα μορφη μπορειτε να την βρειτε εδω. 
Για να κατεβασε την νεα μορφη των δικαιολογητικων επιλεξτε το τελευταιο link (χρησιμα στοιχεια για την Δημοσιοτητα κλπ...).


Μονο την πρωτη φορα πρεπει επιπλεον να αποσταλλει και η εκθεση εμφανισης ενω μονο την τελευταια φορα πρεπει να αποσταλλει και η εκθεση αναχωρησης.


ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ολοι οι συναδελφοι που εργαζονται στα δικαστηρια πρεπει να μεριμνησουν οι ιδιοι και να πιεζουν και να ελεγχουν διαρκως τις προισταμενες γραμματειες τους ωστε τα δικαιολογητικα να ετοιμαζονται σωστα και να αποστελλονται εγκαιρα!!!


Αν προκυψει οποιοδηποτε προβλημα, καθυστερηση ή αδυναμια συνεννοησης με τους αρμοδιους υπαλληλους παρακαλουμε επικοινωνηστε μαζι μας. 


Ως Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης ειμαστε σε διαρκη επικοινωνια με τους υπευθυνους στο Υπ. Δικαιοσυνης ωστε να επιταχυνονται οι διαδικασιες.

Οι πληρωμες γινονται μια φορα στο τελος καθε μηνα (25-30) και συνηθως περιλαμβανουν ολα τα ποσα για τα οποια εχουν σταλει δικαιολογητικα απο τον προηγουμενο μηνα...

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Ψηφισμα ΓΣ Συλλογου Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης


Οι ασκουμενοι δικηγοροι εργαζονται κατα κανονα σε συνθηκες πληρους εργασιακης εκμεταλλευσης. Η προβλεπομενη απο τον Δικηγορικο Συλλογο Θεσσαλονικης ελαχιστη αμοιβη για τους ασκουμενους δικηγορους παραμενει δυστυχως κενο γραμμα. Η συντριπτικη πλειοψηφια των συναδελφων εργαζονται σε δικηγορικα γραφεια με ωραριο πλεον του οκταωρου με αμοιβη μηδεν
ικη ή συμβολικη και που σε καθε περιπτωση δεν ανταποκρινονται στο ποσο των 300€ που εχει οριστει απο το ΔΣ του ΔΣΘ. Μαλιστα οι ασκουμενοι δικηγοροι αποτελουν αυτη τη στιγμη την χειροτερα αμοιβομενη κατηγορια εργαζομενων πτυχιουχων ΑΕΙ ακομα και στην Ελλαδα του μνημονιου και του εργασιακου μεσαιωνα.

Ταυτοχρονα απο τον Αυγουστο του 2011 οι ασκουμενοι δικηγοροι καλουνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να καταβαλλουν στον Τομεα Υγειας Δικηγορων ασφαλιστικες εισφορες. Περαν των αμφιβολιων περι της συνταγματικης ορθοτητας της συγκεκριμενης ρυθμισης ειναι προφανης και ο αδικος χαρακτηρας της. Οι ασκουμενοι δικηγοροι, με ελαχιστο ή μηδενικο εισοδημα, καλουνται να καταβαλλουν υπερογκες ασφαλιστικες εισφορες. Η πλειοψηφια των συναδελφων εξωθουνται στην αναγκαστικη -λογω αδυναμιας- εισφοροδιαφυγη και στην αναγκαστικη απωλεια της ασφαλιστικης τους καλυψης. Η σχεση εξαρτησης που συνδεει τον ασκουμενο με τον ασκουντα δικηγορο, σε συνδυασμο με τις κακες οικονομικες συνθηκες που επικρατουν στον χωρο της δικηγοριας καθιστουν αναγκαια την κοινωνικου χαρακτηρα παρεμβαση των δικηγορικων συλλογων.

Για τους λογους αυτους ως Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης ζητουμε: 
Την αναληψη της καλυψης των υποχρεωτικων ασφαλιστικων εισφορων των ασκουμενων δικηγορων απο τους κατα τοπους Δικηγορικους Συλλογους μεσω ποσοστου επι των παραβολων ή αλλων παγιων τελων που οι δικηγοροι πληρωνουν.
Την αναγνωριση της ηδη προβλεπομενης απο το ΔΣ του ΔΣΘ ελαχιστης αμοιβης των ασκουμενων δικηγορων και απο τον νεο αναθεωρημενο Κωδικα Δικηγορων.

Ως ασκουμενοι δικηγοροι της Θεσσαλονικης καλουμε τον Δικηγορικο Συλλογο Θεσσαλονικης συντασσομενος μαζι μας και εκπροσωποντας μας να προωθησει και να διεκδικησει τα δυο αυτα ουσιαστικα αιτηματα μας σε καθε δυνατο επιπεδο.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης