Πριν μόλις ενάμιση χρόνο ο Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την λειτουργία του εν μέσω μιας περιόδου ανατροπών, ραγδαίων αλλαγών και πολλαπλών πιέσεων. Η μνημονιακή επιβολή, ο νέου τύπου αυταρχισμός και οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης θέτουν νέες δυσκολίες στην είσοδο των αποφοίτων των τριών νομικών σχολών της χώρας στο δικηγορικό επάγγελμα. Η επιβολή της υποχρεωτικής ασφάλισης στους ασκούμενους δικηγόρους, η οικονομική ένδεια στο χώρο της δικηγορίας και η συνακόλουθη χαμηλή ζήτηση για συνεργάτες και ασκούμενους από τα δικηγορικά γραφεία αποτελούν δυσοίωνα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε ο ΣΑΔΘ και οι άνθρωποι που σε αυτά τα πρώτα του βήματα ανέλαβαν να τον στελεχώσουν, να δραστηριοποιηθούν καλύπτοντας το κενό εκπροσώπησης και ενδιαφέροντος που προϋπήρχε.
Το έργο ήταν εξαρχής ιδιαίτερα δυσχερές. Ο «συνδικαλισμός» είναι μια έννοια, βάσιμα συχνά, ποινικοποιημένη. Τα φαινόμενα στείρας παραταξιακής αντιπαράθεσης με ισχνά ουσιαστικά αποτελέσματα, οι περιπτώσεις «κάτω από το τραπέζι» συναλλαγής και η απατηλή εκμετάλλευση των αναγκών των αντιπροσωπευόμενων είναι γνωστά σε όλους μας. Η βαθειά μας απέχθεια προς το κλασικό αυτό μοντέλο λειτουργίας των συλλογικών οργανώσεων αποτέλεσε και τον δείκτη της κατεύθυνσης που δώσαμε στον ΣΑΔΘ. Παρά τις εγγενείς δυσκολίες που πηγάζουν από το περιορισμένο σε σημασία και διάρκεια διάστημα της άσκησης, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, την οικονομική αδυναμία και τις εξωτερικές πιέσεις, πετύχαμε κάτι σημαντικό και πρωτοφανές: την λειτουργία για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη και την χώρα μιας ανεξάρτητης οργάνωσης που θέτει στο επίκεντρο τον ασκούμενο δικηγόρο. Όλοι μαζί, ανεξάρτητα της θέσης που κατείχαμε και της έντασης της δράσης μας, με μόνη την συμμετοχή μας, δημιουργήσαμε και αναδείξαμε τον δικό ΜΑΣ σύλλογο. Απαλλαγμένος από φραξιονισμούς και κομματικές αντιπαραθέσεις, με λειτουργία άμεσα δημοκρατική και επίκεντρο τις κοινωνικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ανάγκες κάθε συναδέλφου, ο ΣΑΔΘ πέτυχε να καθιερωθεί και να λειτουργήσει ως υπόδειγμα συλλογικής δράσης και μοντέλο που αξίζει να διαδοθεί περαιτέρω.
Αξίζει όμως και να συνεχιστεί. Η άσκηση είναι διάστημα πολύ σύντομο μπροστά στην επαγγελματική σταδιοδρομία που όλους μας περιμένει. Όσοι ξεκινήσαμε και υποστηρίξαμε το όλο εγχείρημα, ήδη έχουμε ολοκληρώσει την άσκηση μας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε και ο σκοπός του ΣΑΔΘ. Αντίθετα, η αλλαγή των προσώπων δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ευκαιρία για την ανανέωση και τη νέα ώθηση του συλλόγου. Οι προκλήσεις είναι πολλές: η συνέχιση της οικονομικής πίεσης που υφίσταται η κοινωνία και ο χώρος μας, ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, η αλλαγή του εξεταστικού, η εισαγωγή πτυχιούχων του εξωτερικού και η διασφάλιση της ήδη καθιερωθείσας κατώτατης αμοιβής αποτελούν μερικές μόνο από αυτές. Οι νέοι συνάδελφοι που θα αναλάβουν την ευθύνη του συλλόγου έχουν ωστόσο στο πλευρό τους την πλούσια εμπειρία του τελευταίου ενάμιση έτους, από τις πλέον αγωνιστικές δράσεις έως τις απλές κοινωνικού χαρακτήρα χειρονομίες.
Έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης από τον Φεβρουάριο του 2012, τιμώμενος με την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σε δυο εκλογές και με την συνεχή στήριξη των προσώπων που υποστήριξαν έμπρακτα την κοινή μας προσπάθεια, νοιώθω την υποχρέωση να αποχωρήσω από την θέση αυτή, κινούμενος όχι από θεσμική ή καταστατική υποχρέωση αλλά από ειλικρινή διάθεση να αναληφθεί ο σύλλογός μας από πρόσωπα νέα και με περισσότερες δυνατότητες ενασχόλησης. Ως εκ τούτου θέτω σήμερα στην διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου την παραίτησή μου από την προεδρεία του ΣΑΔΘ, παραμένοντας όμως διαθέσιμος σε κάθε συνεισφορά, υλική ή ηθική, που θα μου ζητηθεί και υποστηρίζοντας τη νέα διοίκηση, όπως και αν αυτή διαμορφωθεί μετά την ανασυγκρότηση του οργάνου, ως απλό μέλος του συλλόγου και του ΔΣ μέχρι τις επόμενες καθιερωμένες αρχαιρεσίες. Πιστεύω ότι ο ΣΑΔΘ συνεχίζοντας να λειτουργεί υπό τις αυτονόητες αρχές που μέχρι σήμερα τον ανέδειξαν, θα συνεχίσει πάνω απ’ όλα να εκφράζει το σύνολο των ασκούμενων συναδέλφων και να επιδιώκει διαρκώς καλύτερα αποτελέσματα για την καθημερινότητα και τις ανάγκες τους.
Η απόφαση μου αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι η ενότητα συμφερόντων των νέων δικηγόρων και των ασκούμενων θα μας ξαναενώσει σε κοινές προσπάθειες και αγώνες. Συνάδελφοι, σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη σε όλο αυτό το διάστημα. Καλή συνέχεια!
Θεσσαλονίκη 15-12-2013
Μήττας Μιχάλης, Πρόεδρος ΣΑΔΘ