Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Παραστάσεις Ασκούμενων Δικηγόρων


Σήμερα επαναφέραμε στο ΔΣ του ΔΣΘ το πάγιο αίτημά μας για πλήρη και οριστική κατάργηση των παραστάσεων που απαιτούνται για την συμμετοχή των ασκούμενων δικηγόρων στις εξετάσεις. Ελπίζουμε ότι η νέα διοίκηση του ΔΣΘ, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, θα κάνει δεκτό το αίτημα αυτό ευθυγραμίζοντας τον ΔΣΘ με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους πανελλαδικά στο θέμα των παραστάσεων των ασκούμενων δικηγόρων.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Υπόμνημα προς Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με την παράταση του εξαμήνου στα δικαστήρια


                                                                       Θεσσαλονίκη 10 Μαρτίου 2014.

     Κύριοι,
     Με το παρόν έγγραφό μας προς εσάς, ως υπεύθυνους του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι :
     Όλοι εμείς που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή είμαστε ασκούμενοι δικηγόροι στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, άλλοι εξ ημών από τις 16 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ οι υπόλοιποι από τις 16 Ιανουαρίου 2014.       
     Συγκεκριμένα, βάσει του προγράμματος ΕΣΠΑ η άσκηση στα Δικαστήρια και στις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες είναι εξάμηνης διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα ένα εξάμηνο, ανάλογα με τις θέσεις που προκηρύσσονται από τον εκάστοτε σύλλογο. Όσοι εξ ημών ξεκινήσαμε το πρόγραμμα στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, ολοκληρώνουμε το απαραίτητο εξάμηνο άσκησης στις 15 Μαρτίου 2014.
     Στις 26 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοίνωση σχετικά με την ανανέωση της άσκησης στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για την περίοδο από 16 Μαρτίου 2014 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2014. Αμέσως μόλις λάβαμε γνώση της ως άνω ανακοίνωσης, πολλοί από εμάς σπεύσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα να καταθέσουμε την αίτησή μας για την ανανέωση της άσκησής μας. Την επομένη όμως ημέρα, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να παρατείνουμε την άσκησή μας, καθώς, όπως ενημερωθήκαμε από το αρμόδιο γραφείο του Συλλόγου, τους είχε αποσταλεί, αιφνιδίως, έγγραφο από εσάς σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το εξάμηνο 16/03/2014 με 15/09/2014 (παράταση άσκησης) λόγω αδυναμίας, όπως αναφέρεται, χρηματοδότησης του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος από την Αρμόδια Διαχειριστική Αρχή.
      Όπως καταλαβαίνετε, η συγκεκριμένη ανακοίνωση δημιούργησε αναστάτωση στις τάξεις των ασκουμένων στα Δικαστήρια, καθώς η απασχόληση στα προγράμματα ΕΣΠΑ αποτελεί μια δικλίδα ασφαλείας για όλους εμάς, τόσο επαγγελματική όσο και οικονομική, δεδομένου ότι η εύρεση εργασίας και η έμμισθη απασχόληση ασκουμένων σε δικηγορικά γραφεία είναι πλέον δυσεύρετες περιπτώσεις, πόσο μάλλον όταν η ενημέρωση για τη μη συνέχιση του προγράμματος γίνεται 15 μέρες προτού λήξει η περίοδος άσκησής μας στα Δικαστήρια. Το γεγονός αυτό, πέραν της καταχρηστικότητάς του, δεν μας δίνει τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια ώστε να αναζητήσουμε το Δικηγορικό Γραφείο στο οποίο θα συνεχίσουμε την άσκησή μας, και μάλιστα σε μια εποχή όπου λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι δικηγόροι οι οποίοι απασχολούν ασκούμενους στα γραφεία τους, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης.
      Είναι επίσης άξιο απορίας, πως γίνεται ένα πρόγραμμα καθ’ όλα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόπτεται στο μέσον της χρονιάς και μάλιστα πριν συμπληρωθεί η συμφωνηθείσα διάρκεια, η οποία θα ολοκληρωνόταν το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την αιτιολογία σας περί αδυναμίας χρηματοδότησης του προγράμματος, όταν το σύνολο των εξόδων του επιχειρησιακού αυτού προγράμματος έχουν καλυφθεί από το ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο σκοπό.
      Επειδή, θεωρούμε ότι αντιλαμβάνεστε πόσο καθοριστική και συγχρόνως καταστροφική θα είναι για όλους εμάς η διακοπή του προγράμματος αυτού, λαμβανομένων υπόψη των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και των δυσχερειών στην εύρεση εργασίας και επαγγελματικής στέγης για τη συνέχιση της άσκησής μας.
     Επειδή, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί ούτε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, συμπέρασμα που εξήχθη από την συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΔΣΘ κ. Βαλεργάκη, αλλά ούτε και τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, τα οποία πλήττονται βαρύτατα, καθώς οι ασκούμενοι συμπλήρωναν, χρόνια τώρα, τα κενά που υπάρχουν από την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων.
      Επειδή πιστεύουμε ότι θα δείξετε τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό ασκούμενων Δικηγόρων στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, δεδομένου ότι η διακοπή του προγράμματος θα πλήξει και τους ασκούμενους των επόμενων ετών και μπορεί να οδηγήσει και τους ήδη υπάρχοντες στην επ’ αόριστο  διακοπή της άσκησής τους λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας.
       Επειδή πιστεύουμε ότι με την παρούσα θα συμβάλουμε στην καλύτερη κατανόηση εκ μέρους σας του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στην απευκτέα περίπτωση που ήθελε επιμείνει το Υπουργείο στη διακοπή του προγράμματος.

ΖΗΤΟΥΜΕ

         Να αρθεί η διακοπή του επιχειρησιακού προγράμματος και να διενεργηθεί κανονικά η παράταση άσκησης στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για την περίοδο από 16 Μαρτίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2014.
         Να συνεχισθεί το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι τη συμφωνηθείσα προθεσμία, ήτοι μέχρι το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
         Να διασφαλισθεί η πληρωμή των δεδουλευμένων ΟΛΩΝ των ασκουμένων τόσο αυτών που η εξάμηνη άσκησή τους στα Δικαστήρια λήγει στις 15 Μαρτίου όσο και αυτών που θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου 2014.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Πάρτυ ΕΑΝΔιΘ - ΣΑΔΘ

Η Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο πάρτυ που διοργανώνει την Πέμπτη 6-2-2014 και ώρα 21.30 στο Rover (Λαδάδικα)!


Έκτακτο Κάλεσμα Ασκούμενων στα Δικαστήρια


Ενόψει της αναπάντεχης εγκυκλίου διακοπής του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια καλούμε τους ασκούμενους δικηγόρους στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 7-2-2014 και ώρα 14.00 στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου προκειμένου:
1) Να γίνει ενημέρωση σχετικά με την διακοπή του προγράμματος
2) Να καθοριστούν επόμενες οι κινήσεις μαςσχετικά με το ζήτημα
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη!!

Για το ΔΣ του ΣΑΔΘ
Ο Πρόεδρος                             Η Γραμματέας
Θράσος Γαβαθόπουλος          Πολυχρονίου Στεφανία

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εκλογές ΔΣΘ (B Γύρος)


Αύριο Κυριακή 2-3-2014 και την Τρίτη 4-3-2014 διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με υποψήφιους τους Ν. Βαλεργάκη (απερχόμενος Πρόεδρος) και Γ. Πααγοπούλου (απερχόμενη Αντιπρόεδρος).

Όπως και στον πρώτο γύρο, θεωρούμε αυτονόητο ότι η συμμετοχή δια της ψήφου στην ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΔΣΘ, είναι όσο ποτέ αναγκαία, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες τις ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, της ύφεσης και των διαρκών φοροεπιδρομών. Για τους λόγους αυτούς, ως ΕΑΝΔιΘ, καλούμε και πάλι όλους τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης και ιδίως τα μέλη μας και τους νέους συναδέλφους, να προσέλθουν στις κάλπες, έχοντας πλήρη συνείδηση των συνθηκών που επικρατούν και του επαγγελματικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζουμε κυρίως εμείς, οι νεότεροι δικηγόροι.

Ευχόμαστε η νέα διοίκηση του ΔΣΘ να υψώσει δυναμικά και έμπρακτα ανάστημα στις ασκούμενες πολιτικές που θίγουν τον κλάδο μας, με μεγαλύτερη και ειλικρινή έμφαση στις λιγότερο προνομιούχες κατηγορίες: τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους!

Επικοινωνία: eandith@gmail.com, facebook/EΑΝΔιΘ, τηλ. 6970057700

Το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ανακοίνωση ΣΑΔΘ για την ξαφινή παύση του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια


Χθες, 28 Φεβρουαρίου 2014, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η αδυναμία πραγματοποίησης της παράτασης της άσκησης στα δικαστήρια για το επόμενο εξάμηνο (16 Μαρτίου – 15 Σεπτεμβρίου 2014), λόγω “αδυναμίας περαιτέρω χρηματοδότησης” του προγράμματος άσκησης από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Παράλληλα, μετά από σχετική επικοινωνία, επιβεβαιώθηκε η (οριστική;) παύση του εν λόγω προγράμματος, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τεθεί κάποιο καινούριο πρόγραμμα σε λειτουργία.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι συνάδελφοι που μετά από το επόμενο δεκαπενθήμερο ολοκληρώνουν το εξάμηνο της άσκησης στις γραμματείες των δικαστηρίων και επιθυμούσαν την παράτασή της, βρίσκονται κυριολεκτικά “στον αέρα”, καθώς πλέον θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού την ομαλή συνέχιση της άσκησής τους, με αμφίβολη την τύχη της, αφού πλέον η εύρεση δικηγορικού γραφείου για άσκηση έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερής. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι τα χρονικά περιθώρια αναζήτησης και εύρεσης δικηγορικού γραφείου από τους συναδέλφους είναι ουσιαστικά μηδαμινά, όταν η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις 15 ημέρες πριν τη λήξη του εξαμήνου!
Ακόμη, εύλογο είναι το ότι θα δημιουργηθούν δυσχέρειες και στην ομαλή λειτουργία των γραφείων στα δικαστήρια, διότι, όπως θα διαμορφωθεί η κατάσταση, οι δικαστικοί υπάλληλοι θα κληθούν να καλύψουν το κενό που προκύπτει, αφού δεν είναι δυνατό να παραμείνει κανένας ασκούμενος από αυτούς που ξεκίνησαν την άσκηση στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο.

Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι η παύση της παράτασης της άσκησης στα δικαστήρια είναι απαράδεκτη δημιουργώντας σημαντικές δυσχέρειες για τους συναδέλφους ασκουμένους δικηγόρους που εργάζονται εκεί, ειδικά σε μια εποχή που οι δυνατότητες απασχόλησης για τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους είναι περιορισμένες. Ταυτόχρονα, καλούμε τους συναδέλφους σε ψυχραιμία μέχρι την Τρίτη και την ακριβή ενημέρωσή μας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τις επόμενες ημέρες θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους συναρμόδιους φορείς για την διασφάλιση της καταβολής των οφειλόμενων στους συναδέλφους και της ταχύτερης αποκατάστασης του προγράμματος.


Για το Δ.Σ. του ΣΑΔΘ

Ο Πρόεδρος                                                           Η Γραμματέας
Γαβαθόπουλος Θράσος                                        Πολυχρονίου Στεφανία