Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Πληρωμή Δικαστικών Αντιπροσώπων και Γραμματέων Εκλογών

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανακοινώνει, ότι σήμερα Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014, προβαίνει μετά από έλεγχο, στην πληρωμή 27.082 δικαιούχων της ειδικής αποζημίωσης των διοριζομένων εποπτών, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κλπ., και αφορά στη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών της 25ης Μαΐου 2014 και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014

Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση, για την πληρωμή νέου υποσυνόλου δικαιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία της αίτησης σας, από την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/electionpay

Επίσης υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

 Για την πληρωμή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση τραπεζικού λογαριασμού ( ΙΒΑΝ ), μέσω της προαναφερόμενης διεύθυνσης, από τον κάθε δικαιούχο (Έφορο, δικαστικό αντιπρόσωπο, γραμματέα κλπ).
Η πρόσβαση στο σύστημα για την συμπλήρωση του τραπεζικού λογαριασμού, γίνεται μόνο με την χρήση των προσωπικών κωδικών.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Υπόμνημα της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων ΔΣ Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας κ. Χ. Αθανασίου σχετικά με την πραγματοποίηση άσκησης σε ΝΠΔΔ, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου.


Θεσσαλονίκη 13-6-2014,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε βάσει του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013) ο οποίος δημοσιεύθηκε με το ΦΕΚ 208/27-9-2013 και ήδη βρίσκεται σε ισχύ, διευρύνονται τα περιθώρια πραγματοποίησης άσκησης, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και ΝΠΔΔ και οργανισμούς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το α. 13 παρ. 3 του Κώδικα ορίζεται ότι: «Η άσκηση μπορεί να γίνει και στην κεντρική υπηρεσία ή σε γραφείο νομικού συμβούλου ή σε δικαστικό γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.). Ο αριθμός και η αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με απόφασή του, τοποθετεί και αναθέτει τα καθήκοντα στους ασκούμενους δικηγόρους. Η άσκηση επιτρέπεται επίσης να γίνει στις νομικές υπηρεσίες των δημοσίων υπηρεσιών και των ανεξάρτητων αρχών, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Οργανισμών και γενικά σε νομικές υπηρεσίες των δημόσιων υπηρεσιών. Στις περιπτώσεις αυτές ο συνολικός αριθμός των ασκουμένων δικηγόρων, ο ακριβής χρόνος άσκησης, καθώς και το ύψος της αμοιβής τους καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, κατά το λόγο αρμοδιότητας καθενός, τη δε βεβαίωση άσκησης χορηγεί ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας ή του γραφείου δικαστικού ή ο νομικός σύμβουλος του φορέα. Η άσκηση στις νομικές υπηρεσίες των προαναφερόμενων φορέων είναι έως εξάμηνη, μπορεί δε να παραταθεί για άλλους έξι (6) μήνες κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5.»

Όπως γνωρίζετε και προκύπτει και από την διατύπωση της ανωτέρω διάταξης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία απασχόλησης ασκούμενων δικηγόρων σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα, απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία θα ορίζει τον ακριβή χρόνο και το ύψος της αμοιβής των ασκούμενων δικηγόρων.

Επειδή ιδίως στην επαρχία αλλά και στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια εύρεσης δικηγορικού γραφείου για την πραγματοποίηση άσκησης.

Επειδή η πραγματοποίηση άσκησης σε φορείς του Δημοσίου και ΝΠΔΔ δύναται να προσφέρει σημαντική εμπειρία στους ασκούμενους συναδέλφους που θα συμμετάσχουν, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του θεσμού.

Επειδή παρόμοια δυνατότητα υπάρχει για τα δικαστήρια της επικράτειας και παρά τις όποιες δυσκολίες συνάντησε, αποδείχθηκε εν πολλοίς επιτυχημένη. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία που αποκτήθηκε σε επίπεδο οργάνωσης και χρηματοδότησης είναι δυνατό να αξιοποιηθεί.

Επειδή ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φορείς και ΝΠΔΔ της Θεσσαλονίκης για την συγκεκριμένη δυνατότητα (πχ Δήμος Θεσσαλονίκης).

Αιτούμαστε την έκδοση της εκ του νόμου απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όσων άλλων διαδικαστικών πράξεων και ενεργειών είναι αναγκαίες προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη του α. 13 παρ. 3 του ν. 4194/2013. Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε κρίνετε χρήσιμο ή απαραίτητο.

Στοιχεία επικοινωνίας: eandith@gmail.com, τηλ. 6970057700.
Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης Φουλίδου Ανδριάνα