Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

AITHMA

Της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 24-3-2015,

Σχετικά με την προκήρυξη των Δικηγορικών Εξετάσεων της Α΄Εξεταστικής Περιόδου αιτούμαστε τα εξής:

1) Η προκήρυξη των εξετάσεων γίνεται σε χρόνο πολύ συντομότερο σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες εξεταστικές περιόδους. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ορκωμοσίες των Νομικών Σχολών της χώρας διεξάγονται τον Οκτώβριο, είναι προφανές ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων δεν θα έχει συμπληρώσει πλήρες 18μηνο έως τις 31-3-2015. Ως εκ τούτου, ζητούμε κατ' εξαίρεση για αυτήν την εξεταστική περίοδο και λόγω του χρόνου προκήρυξής της, να γίνουν δεκτές αιτήσεις συναδέλφων που συμπληρώνουν το 18μηνο της άσκησής τους έως και τον ερχόμενο Μάιο. Άλλωστε σε πρακτικό επίπεδο η άσκηση συνεχίζεται απρόσκοπτα και κατά την περίοδο των εξετάσεων έως την ολοκλήρωση αυτών, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στα τέλη Μαΐου.

2) Να μην ληφθεί υπόψη της εξεταστικής επιτροπής ο αριθμός των παραστάσεων που κάθε ασκούμενος πραγματοποίησε. Δεδομένης της διεξαγόμενης συζήτησης για την κατάργηση των παραστάσεων, η οποία άλλωστε έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, του εντελώς τυπικού χαρακτήρα του θεσμού, αλλά και των παρατεταμένων δικηγορικών αποχών το 2014, αιτούμαστε να γίνονται δεκτές αιτήσεις υποψηφίων ακόμα και χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει παράσταση.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή άλλη συνδρομή κρίνετε απαραίτητη. Επικοινωνία: eandith@gmail.com, askoumenoithess.blogspot.com, τηλ. 6970057700.

    Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος                  Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης          Φουλίδου Ανδριάνα

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Εκλογές Επιτροπής Ασκουμένων ΕΑΝΔιΘ


Οι εκλογές για την εκλογή της Επιτροπής Ασκουμένων της ΕΑΝΔιΘ θα διεξαχθούν την Πέμπτη 26-3-2015 και ώρες 10.30 έως 15.30 στον χώρο της Βιβλιοθήκης του ΔΣΘ (Φράγκων και Μοσκώφ 1). Υποψήφιοι ανακηρύσσονται οι:
Γαζέτης-Κουκώλης Αναστάσιος
Μαυρουδής Παναγιώτης
Μολλά Σοφία
Ξένος Αναστάσιος
Παπαδάκη Ελευθερία
Χρίστογλου Κωνσταντίνος
Για την συμμετοχή απαραίτητη είναι η επίδειξη ταυτότητας ασκουμένου.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πρόσκληση σε Ημερίδα για την Διαμεσολάβηση


Ο Όμιλος HU.M.A.N.S. (Όμιλος Νέων, Επιστημόνων & Επαγγελματιών), στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής, την επιστήμη, την οικονομία και κοινωφελείς σκοπούς διοργανώνει σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ημερίδα την ημέρα της Διαμεσολάβησης, Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 18.15 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΘ, Αριστοτέλους 27, 4ος όροφος. Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση του θεσμού της διαμεσολάβησης και η ανάδειξη της σημασίας της για την επίλυση των συγκρούσεων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνουν παρουσιάσεις από επιστήμονες και επαγγελματίες που εξειδικεύονται σε διάφορους τύπους διαμεσολάβησης όπως η Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις, η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση και η Σχολική Διαμεσολάβηση.
Η ΕΑΝΔιΘ και τα μέλη της είναι προσκεκλημένα στην Ημερίδα αυτή. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Εκλογές Επιτροπής Ασκουμένων ΕΑΝΔιΘ

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων παρατείνεται έως και την Πέμπτη 19-3-2015. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται με αποστολή email στο eandith@gmail.com.

Επικοινωνία: eandith@gmail.com, askoumenoithess.blogspot.com, τηλ. 6970057700

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Δικηγόρων - ΕΥΒΑ


Ανακοινώνεται ότι από 1 Απριλίου 2015 η Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης πρόκειται να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Δικηγόρων, αποτελώντας το πρώτο αντίστοιχο ελληνικό σωματείο που γίνεται δεκτό.

Τα μέλη της ΕΑΝΔιΘ θα έχουν δυνατότητα να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων που προκύπτουν από την ένταξή μας και να συμμετέχουν σε όλες της δραστηριότητες της ΕΥΒΑ, εισερχόμενα σε μια πανευρωπαϊκή κοινότητα νέων δικηγόρων με βασικούς στόχους την προώθηση της εκπαίδευσης, των ενδιαφερόντων και της ποιότητας των νέων συναδέλφων, εγκαθιδρύοντας επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη και συμμετέχοντας στην προσπάθεια επηρεασμού πολιτικών που σχετίζονται με τα ειδικότερα συμφέροντα των νέων δικηγόρων.

Στην προσπάθεια μας να ενταχθούμε θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε την Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που στάθηκε αρωγός υποστηρίζοντάς μας έμπρακτα και ενεργά.

Όλοι συνάδελφοι στο εξής θα ενημερώνονται έγκαιρα και άμεσα για τις δραστηριότητες της ΕΥΒΑ, τόσο από εμάς όσο και από την ιστοσελίδα www.eyba.org.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Εκλογές επιτροπης ασκουμενων ΕΑΝΔιΘ


Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας πενταμελούς επιτροπής ασκούμενων της ΕΑΝΔιΘ θα διεξαχθούν την Τρίτη 24-3-2015. 

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη της ΕΑΝΔιΘ που είναι ασκούμενοι δικηγόροι. Οι υποψηφιοτητες υποβάλλονται έως την Τρίτη 17-3-2015 με αποστολή email στο eandith@gmail.com. 

Επικοινωνία: eandith@gmail.com, askoumenoithess.blogspot.com, τηλ. 6970057700

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Διεξαγωγή ΓΣ ΕΑΝΔιΘ

Την Πέμπτη 12-3-2015 και ώρα 14.30 στον χώρο της Βιβλιοθήκης του ΔΣΘ (Φράγκων & Μοσκώφ 1) θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης με θέματα:
1) Επαφή και πλαίσιο αιτημάτων προς τους νέους πολιτικούς προϊσταμένους για θέματα ασκουμένων και νέων δικηγόρων.
2) Συγκρότηση Επιτροπής Ασκουμένων.
3) Συγκρότηση Θεματικών Ομάδων.
4) Οικονομικά

Ο Πρόεδρος                                            Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                    Φουλίδου Ανδριάνα

Δελτίο Τύπου σχετικά με το Υπόμνημα για την υποχρεωτική ασφάλιση


Το Σάββατο 7-3-2015, μετά από πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Δ. Χαραλαμπίδου, υπήρξε συνάντησή με αντιπροσωπεία της ΕΑΝΔιΘ με θέμα το υπόμνημά μας προς τον Αν. Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων.

Στην συνάντησή μας η Αντιπρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το συγκεκριμένο μας αίτημα όσο και για το ζήτημα της άσκησης γενικότερα. Διεξήχθη πολύ εποικοδομητικός διάλογος σε όλες τις πτυχές του ζητήματος και υπήρξε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά στην ανάγκη συνολικής επανεξέτασης του καθεστώτος της άσκησης ώστε να διασφαλίζεται ο εκπαιδευτικός και ο εργασιακός της χαρακτήρας. 

Σχετικά με το ειδικότερο αίτημά μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η Αντιπρόεδρος μας ενημέρωσε για τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος θα εξετάσει προσωρινή ρύθμιση του ζητήματος στην κατεύθυνση που προτείνουμε, στα πλαίσια των ρυθμίσεων για την ανθρωπιστική κρίση. 

Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία: eandith@gmail.com, askoumenoithess@gmail.com, τηλ. 6970057700

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Προτάσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασκουμένων, την αρμονική μετάβαση από το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας, και την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της δικαιοσύνης


     Μετά την ορκωμοσία, την πανηγυρική (και με την τεχνική και με την πραγματική έννοια του όρου) τελετή για την απόκτηση πτυχίου, ακολουθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος, η 18μηνη πρακτική άσκηση.
Άσκηση υπομονής περισσότερο και λιγότερο crash test των αποκομισθέντων γνώσεων.
Περισσότερο υποχρεωτικός εθελοντισμός, και λιγότερο μαθητεία.
Περισσότερο άσκηση στην πράξη του πως κολλάμε χαρτόσημα και του σημείου που τοποθετείται η σφραγίδα, και λιγότερο στο πως συντάσσουμε ένα δικόγραφο, στο πως αξιολογούμε νομικά ενδιαφέροντα πραγματικά περιστατικά, στο πως καταστρώνουμε έναν ορθά δομημένο δικανικό συλλογισμό, στο πως αλληλεπιδρούμε με τον κάθε τύπο πελάτη.
Όλα επαφίενται στη βούληση του δικηγόρου - τα καθήκοντα, το ωράριο, η αμοιβή, χωρίς δεσμευτικότητα σε κάποιο κείμενο, όλα όπου κάτσει η μπίλια, στην αγαθή ή υστερόβουλη (πάντως σίγουρα ετερόνομη) προαίρεση κάποιου άλλου λοιπόν χωρίς την κατοχυρωμένη αξιοπρέπεια που προσιδιάζει σε ένα λειτούργημα και χωρίς τους γενικούς όρους συναλλαγών που προσιδιάζουν σε ένα επάγγελμα της αγοράς, της «πιάτσας»…

      Υπό αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας και επισφάλειας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ερχόμαστε συχνά face to face με αγγελίες δικηγορικών γραφείων που απαιτούν έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό έως και εξωπραγματικό φάκελο προσόντων από τον υποψήφιο ασκούμενο με αντάλλαγμα εξοντωτικά και ευέλικτα εις βάρος του ασκουμένου ωράρια εργασίας και αμοιβή από πενιχρή (στην καλύτερη των περιπτώσεων) έως συμβολική ή ανύπαρκτη, την ίδια ώρα που τρέχουν αλύπητα και ανεξαίρετα οι ασφαλιστικές του υποχρεώσεις προς το ασφαλιστικό ταμείο υγείας δικηγόρων. Το προαναφερθέν κλίμα εργασιακού μεσαίωνα και ισχυρού κλονισμού της ψυχολογίας και της αξιοπρέπειας νέων επιστημόνων επιτείνουν και τραγελαφικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η –ευτυχώς- καταργηθείσα ρύθμιση που τιμωρούσε τον ασκούμενο που ψάχνει γραφείο για να διεκπεραιώσει την κατά το νόμο υποχρεωτική άσκηση (!) θεωρώντάς τον τεκμήριο για τη φορολογητέα ύλη του δικηγόρου που θα τον απασχολούσε…

      Δυστυχώς, η άνευ όρων υποταγή στις σημερινές αναξιοπρεπείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες διεξάγεται το 18μηνο της πρακτικής άσκησης. σε μια λογική του στιλ «είναι δύσκολες οι εποχές, πάλι καλά να λες που έχεις και μια δουλίτσα» δεν έχει βρει τον κατάλληλο αντίλογο, με δημιουργικό και όχι απλώς καταγγελτικό λόγο, προς μια ρεαλιστική, ριζοσπαστική κι όχι μια μαξιμαλιστική, ουτοπική κατεύθυνση… Προτάσεις του στιλ «ελάχιστη αμοιβή για ασκούμενους της τάξης των 400, 500, 700 κ.τ.λ. ευρώ» δεν βοηθούν καθόλου στη σημερινή συγκυρία και δεν είναι κάτι παραπάνω από soft law ευχολόγια. Η αφέλεια των συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες διατυπώνονται, θεωρητικά, προς όφελος των ασκουμένων έγκειται στο ότι υιοθετεί άκριτα την έννοια της ταξικής πάλης, βάζοντας στην πλευρά των «καλών» προλετάριων τον ασκούμενο και στην πλευρά της «κακιάς» αστικής τάξης το δικηγόρο ή τον πελάτη. Η συγκεκριμένη, μαρξιστικής έμπνευσης, ανάγνωση της σημερινής, εξαιρετικά δυσμενούς, κατάστασης δεν βοηθά, όμως, σχεδόν καθόλου σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων (ενός εξαιρετικά κορεσμένου επαγγέλματος) μαστίζεται από τη συναλλαγή με κακοπληρωτές πελάτες και που η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών ως θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης (απολυμένοι ή απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι, πτωχευμένοι μικροί ή μεσαίοι επιχειρηματίες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.τ.λ.), δεν διαθέτουν ούτε καν τα «προς το ζην», πόσο μάλλον επαρκή κεφάλαια για την καταβολή μέχρι και της προβλεπόμενης στο Νόμο ελάχιστης δικηγορικής αμοιβής.

      Ενόψει των παραπάνω προβληματισμών, θα ήταν οικονομικά επωφελής στη βάση μιας win-win κατάστασης για δικηγόρο και ασκούμενο, και το κυριότερο πολύ πιο ουσιαστική, σε σχέση με τη σημερινή γραφειοκρατική, αρτηριοσκληρωτική, διεκπεραιωτική διαδικασία, μια ριζικά διαφοροποιημένη πρακτική άσκηση προς την ακόλουθη κατεύθυνση:

1)      Η πρακτική άσκηση, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα ήταν ευεργετικό να ενσωματωθεί στην ακαδημαϊκή διαδικασία, φέρνοντας το πανεπιστήμιο σε επαφή με την κοινωνία και την αγορά εργασίας, φέρνοντας τη θεωρία σε αρμονική συμπόρευση με την πράξη. Επομένως, η πρακτική άσκηση θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο και για το φοιτητή-ασκούμενο και για το πανεπιστήμιο και για το δικηγορικό κλάδο, αν έπαυε να αποτελεί απαραίτητη τυπική προϋπόθεση για την άδεια κτήσεως επαγγέλματος (μετά από 18 μήνες εικονικής ή ενεργού, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα, άσκησης, με τον ασκούμενο να έχει ξεχάσει σχεδόν τα πάντα από όσα έμαθε στα ακαδημαϊκά έδρανα και να κάνει ένα πασάλειμμα για να επιτύχει στις έτσι κι αλλιώς τυπικές εξετάσεις των δικηγορικών συλλόγων, στις οποίες δεν αποτυγχάνει κανείς). Αντί για προϋπόθεση της κτήσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, θα ήταν προτιμότερο να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη πτυχίου, το οποίο θα συνδέεται αναπόσπαστα με επαγγελματικά δικαιώματα, με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

2)      Ο τόπος της άσκησης μπορεί να είναι οπουδήποτε, είτε στον τόπο σπουδών είτε στον τόπο γέννησης είτε στον τόπο διαμονής, είτε οπουδήποτε στη χώρα, χωρίς να δεσμεύει τη μελλοντική εγγραφή του ασκούμενου με status δικηγόρου πλέον στον εκάστοτε δικηγορικό σύλλογο της χώρας

3)      Ο χρόνος της πρακτικής άσκησης (18 μήνες) είναι εξωφρενικά μεγάλος, σε συνάρτηση με το περιεχόμενο και το σκοπό που υπηρετεί. Αντί για την 18μηνη άσκηση μετά την αποπεράτωση των σπουδών, θα αποτελούσε τομή η 6μηνη μαθητεία σε δικηγορικό γραφείο ή στα δικαστήρια με τον ασκούμενο να διατηρεί status φοιτητή, με τους προαναφερθέντες όρους (προϋπόθεση λήψης πτυχίου). Το αν η πρακτική άσκηση θα ενσωματωθεί στα προβλεπόμενα 4 έτη σπουδών (συμπληρώνοντας ή αντικαθιστώντας τις εμβαθύνσεις) ή θα αποτελεί ένα έξτρα εξάμηνο είναι ζήτημα μάλλον ήσσονος σημασίας…

4)      Διατηρώντας ο ασκούμενος το status του φοιτητή, δεν χάνει κανένα από τα ακαδημαϊκά του κεκτημένα δικαιώματα (και όχι προνόμια), όπως δικαίωμα σε δωρεάν σίτιση, στέγαση, πάσο, εκπτωτικές τιμές… Παράλληλα, ο φοιτητής-ασκούμενος θα απαλλάσσεται για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών της πρακτικής άσκησης από τις ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο νομικών, εφόσον η περίθαλψη θα καλύπτεται είτε με την ιδιότητα του έμμεσα προστατευόμενου μέλους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα των γονέων του, είτε σε περίπτωση που και οι δύο γονείς του είναι ανασφάλιστοι, με κάλυψη των εξόδων από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.
5)      Υπό τους παραπάνω όρους (διατήρηση status φοιτητή, άρα των ακαδημαϊκών δικαιωμάτων και απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές), θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί αμοιβή 300 ευρώ το μήνα για παροχή 6ωρης καθημερινής εργασίας, η καταβολή της οποίας θα βαρύνει εξ ημισείας το δικηγόρο που απασχολεί το φοιτητή-ασκούμενο και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας (από το μερίδιο των εισφορών των μελών). Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεπάγεται το 6μηνο πρακτικής άσκησης καμιά επιπλέον επιβάρυνση στους συντριπτικά καταβεβλημένους από την κρίση γονείς που πιέζονται ασφυκτικά με τα μέχρι τώρα δεδομένα να συντηρούν για ένα επιπλέον 18μηνο τα παιδιά τους, κατά το χρονικό διάστημα ιδίως που συνδυάζουν την πρακτική άσκηση με την παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Σε περίπτωση που τα αποθεματικά των δικηγορικών συλλόγων της χώρας δεν αρκούν για την κάλυψη της θεσμοθετημένης αμοιβής (ήτοι του μεριδίου των 150 ευρώ), θα μπορούσε να υπάρξει ενισχυτική χρηματοδότηση από το πανεπιστήμιο (π.χ. μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή απευθείας από την κρατική χρηματοδότηση), στο πλαίσιο της ερευνητικής ιδιότητας του διενεργούντος πρακτική άσκηση φοιτητή Νομικής. Η δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων με διαδικασία επιλογής από το πανεπιστήμιο, εκτός από τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε για τον φοιτητή-μελλοντικό εργαζόμενο, το πανεπιστήμιο και το κορεσμένο δικηγορικό λειτούργημα, θα ελάφρυνε και τα βάρη για την χρηματοδότηση του project «Πρακτική άσκηση : Πανεπιστήμιο, Αγορά εργασίας, Κοινωνία».

6)      Θα μπορούσαν να δοθούν επιπλέον κίνητρα για δικηγόρους να προσλαμβάνουν φοιτητές-ασκουμένους μέσω του συγκεκριμένου project, εκτός του γεγονότος ότι η αμοιβή των 150 ευρώ το μήνα για 6 μήνες (και όχι για 18, όπως ισχύει σήμερα) δεν κρίνεται διόλου απαγορευτική, ακόμα και σε μια εποχή ύφεσης του δικηγορικού επαγγέλματος. Πρώτον, θα μπορούσε να προβλεφθεί ρητά ότι για τους δικηγόρους που συμμετέχουν στο project θα αναγνωριστούν σημαντικές ελαφρύνσεις από τις (εν πολλοίς) δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές. Δεύτερον, σε μια αληθινή προσομοίωση της θεωρίας στην πράξη, οι δικηγόροι που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό θα μπορούν να αντλήσουν θεωρητική επεξεργασία της νομικής βάσης κάθε λογής ένδικων βοηθημάτων και ενδελεχή επεξεργασία του νομολογιακού υλικού από φοιτητές-ασκούμενους με τη μορφή legal aid. Η αρωγή από εκκολαπτόμενα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε φτασμένους νομικούς της πράξης θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος και του τρόπου εξέτασης των εμβαθύνσεων προάγοντας μια ισότιμη σχέση δασκάλου-μαθητή και δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σεβασμό και εμπιστοσύνη στην πρακτική νομική σκέψη και στο ακαδημαϊκό-επιστημονικό ήθος της νέας γενιάς.

      Συμπερασματικά, μια ριζικά ανανεωμένη και κατ’ ουσίαν (όχι κατ’ επίφαση) προοδευτική αντίληψη για το ρόλο της πρακτικής άσκησης πρέπει, κατά την ταπεινή μας γνώμη, να συμπυκνώνει και να προασπίζεται αταλάντευτα τις παρακάτω αρχές:

Α) Οικοδόμηση μιας πιο ανθρώπινης και λιγότερο τυπολατρικής σχέσης μεταξύ ασκούμενου και δικηγόρου, θεμελιωμένης στις στέρεες βάσεις της ισότιμης μεταχείρισης, της αντιμετώπισης του φοιτητή-ασκούμενου ως (δυνάμει) συνεργάτη, του αμοιβαίου σεβασμού και αυτοσεβασμού, σεβασμού αφενός των οικονομικών και λειτουργικών δυσχερειών μεγάλης μερίδας του δικηγορικού κλάδου κι αφετέρου, πρώτιστα και κύρια, της αξιοπρέπειας του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας
Β) Ενίσχυση του ρόλου του πανεπιστημίου, έμπρακτη απόδειξη ότι οι ανθρωπιστικές σχολές μπορούν να συγκεράσουν αρμονικά τις θεωρητικές βάσεις με την πρακτική εφαρμογή τους (για να δανειστούμε και τη σχετική αμφισβήτηση από τα «Δοκίμια» του Kant, «τούτο μπορεί να είναι ορθό στη θεωρία, αλλά για την πράξη δεν ισχύει»)
Γ) Αυτόματη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων μετά την 6μηνη αποπεράτωση της πρακτικής άσκησης και τη λήψη πτυχίου χωρίς έξτρα προϋποθέσεις και λοιπές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις (βλέπε, μεταξύ άλλων, παράβολο συμμετοχής στις εξετάσεις για απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το οποίο για τους ασκουμένους της Θεσσαλονίκης ανέρχεται αναλλοίωτα εδώ και χρόνια στο ποσό των 30,00 ευρώ, πλέον σημαντικών εξόδων για τη χαρτοσήμανση κάμποσων απαιτούμενων πιστοποιητικών). Το πόσο καλά ή άσχημα έχει διδαχθεί και εφαρμόζει ένας απόφοιτος Νομικής το επιστημονικό του αντικείμενο θα κριθεί στις επαφές του με τον πελάτη και στην εκπροσώπησή του, με σεβασμό πάντοτε στον κώδικα δεοντολογίας, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση τυπικών προϋποθέσεων που ούτε το επιδιωκόμενο φιλτράρισμα επιτυγχάνουν κι επιπλέον επιβαρύνουν, υλικά και ψυχολογικά, τους ίδιους τους ασκούμενους και τους γονείς τους.
Δ) Προαγωγή μιας άλλης αντίληψης για τη δικαιοσύνη από όλους τους κοινωνούς του δικαιικού φαινομένου, με βασική εστίαση στην ακαδημαϊκή γνώση και την κριτική ικανότητα, τη σύνδεση του πανεπιστημίου με το φυσικό του χώρο (τις κοινωνικές ανάγκες) και όχι στην αναπαραγωγή ενός γραφειοκρατικού μοντέλου, τέρμα πια στην άκριτη συμμετοχή σε ένα αλισβερίσι χαρτούρας και συμβιβασμένων διεκπεραιώσεων.

Υ.Γ. Το πώς θα ονομαστεί η νέα αντίληψη, το προτεινόμενο project για την άσκηση (το οποίο φυσικά επιδέχεται μπόλικη διαβούλευση, πολλές βελτιωτικές τροποποιήσεις και εξονυχιστική επεξεργασία), αν θα ονομαστεί «Πανεπιστήμιο-Αγορά εργασίας-Κοινωνία», «μαθητεία», «legal aid» κ.τ.λ. είναι ψιλά γράμματα. Το μείζον ζήτημα είναι να ανταποκρίνεται το περιεχόμενο στο όνομα που θα δοθεί, και πάνω απ’ όλα στο λειτουργικό προορισμό της άσκησης. Μέχρι τώρα, πάντως, το όνομα «πρακτική άσκηση» ούτε στην αλήθεια των πραγμάτων ανταποκρινόταν, ούτε φυσικά στο σκοπό της επιμόρφωσης των νέων δικηγόρων μέσα σε ένα δαιδαλώδη λαβύρινθο 18 μηνών.


Έλλη Μέλλιου & Θωμάς Ψήμμας,
 απόφοιτοι Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., Μ.Δ.Ε., Δικηγόροι Θεσσαλονίκης

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Υπόμνημα προς τον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης για την υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων

Η ΕΑΝΔιΘ απέστειλε το εξής υπόμνημα στον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλη σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων. Το Υπόμνημα βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αν. Υπουργού και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσημη συνάντηση για την περαιτέρω συζήτησή του.

Θεσσαλονίκη 20-2-2015,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Με το παρόν υπόμνημα επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ως καθύλην αρμόδιο υπουργό για το μείζον ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης των ασκούμενων δικηγόρων στον Τομέα Υγείας Δικηγόρων.
Στο σημείο αυτό θεωρείται ορθό να διευκρινιστεί πως θα γίνει μια αναφορά στο ισχύον καθεστώς της άσκησης έως την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος με την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων. Οι ασκούμενοι δικηγόροι εργάζονται σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε εξαρτημένη εργασία σε δικηγορικά γραφεία υποχρεωτικά για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών από την λήψη του πτυχίου τους έως την συμμετοχή τους στις δικηγορικές εξετάσεις. Για το διάστημα αυτό και παρά την σημαντική συμμετοχή τους στην καθημερινή λειτουργία του δικηγορικού επαγγέλματος, αμείβονται στην πράξη κατά την προαίρεση του ασκούντος δικηγόρου. Ο βασικός μισθός που προβλέπονταν για μικρό διάστημα στον κώδικα δικηγόρων καταργήθηκε με την θέσπιση του ν. 4194/2013 (νέος Κώδικας Δικηγόρων). Ως εκ τούτου και κυρίως σε επίπεδο επαρχίας έχει παγιωθεί καθεστώς μη αμοιβής των ασκούμενων δικηγόρων. Σε συνάρτηση μάλιστα με δυσχερείς οικονομικές συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης ασκούμενων δικηγόρων από τα δικηγορικά γραφεία, η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις σχετικά με την αμοιβή είναι ανέφικτη.

Ταυτόχρονα, από τον Αύγουστο του 2011 βάσει του 48 § 3 Ν. 3996/2011 [Φ.Ε.Κ 170/Α΄/05-08-2011], καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων στον Τομέα Υγείας Δικηγόρων, καταβάλλοντας αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ασκούμενος δικηγόρος είναι ήδη ασφαλισμένος άμεσα και υποχρεωτικά σε άλλον δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (πχ ΙΚΑ), καθώς και η περίοδος στράτευσης. Το συνολικό κόστος ανέρχεται 484,62 ευρώ ετησίως πλέον των εξόδων εγγραφής.

Είναι εύκολα αντιληπτό το άτοπο της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης και ταυτόχρονα ο εισπρακτικός του χαρακτήρας. Και τούτο γιατί η πραγματικότητα σχετικά με την αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων είναι τέτοια, ώστε είναι αδύνατη η κάλυψη του κόστους ασφάλισης και άρα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασκούμενων δικηγόρων. Μάλιστα η αδυναμία κάλυψής τους οδηγεί και στην διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σχετικά με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα ανωτέρω, ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων απευθυνόμαστε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ζητήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης των ασκούμενων δικηγόρων. Θεωρούμε πως η μεταρρύθμιση του συστήματος αυτού πρέπει έχει την κατεύθυνση της διασφάλισης της δυνατότητας δωρεάν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασκούμενων δικηγόρων, ιδίως όταν το εισόδημά τους δεν επιτρέπει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, με απαλλαγή τους από αυτές. Ο μικρός άλλωστε συνολικός αριθμός των ασκούμενων δικηγόρων πανελλαδικά διασφαλίζει το χαμηλό κόστος ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο δύναται να ενταχθεί και στο πλαίσιο της γενικότερης εξαγγελθείσας πολιτικής για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους και άλλες ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.

Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε κρίνετε χρήσιμο ή απαραίτητο.
Στοιχεία επικοινωνίας: eandith@gmail.com, τηλ. 6970057700.


Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ
Ο Πρόεδρος                                                 Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                           Φουλίδου Ανδριάνα