Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


Ο χώρος της δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικηγορικό επάγγελμα δοκιμάζεται έντονα τα τελευταία χρόνια. Η ίδια η "μνημονιακή" πολιτική (αυξήσεις στο ΦΠΑ, αυξήσεις στα τέλη και το κόστος της δικαιοσύνης κλπ) όπως εφαρμόζεται από τις τελευταίες κυβερνήσεις φέρνει τους δικηγόρους στα όρια τις οικονομικής καταστροφής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστι
κών εισφορών από την μεγάλη πλειοψηφία αλλά και το όλο και εντονότερο φαινόμενο της αναστολής της άδειας επαγγέλματος, κύριως από νέους δικηγόρους και η συνακόλουθη "βίαιη" έξοδος τους από το επάγγελμα. 

Ταυτόχρονα, οι -κατά τα λοιπά υψηλότατες- εισφορές σε ΤΥΔ και άλλα ταμεία (ΤΑΔΙΘ κλπ) φαίνεται πως χάνουν το όποιο αντίκρυσμά τους με την ένταξη του ΕΤΑΑ στον ήδη χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ. Αν στα παραπάνω προστεθούν μάλιστα και η διαφαινόμενη κατάργηση του κατώτατου προβλεπόμενου μισθού των έμμισθων δικηγορων, η πιθανή ενιαία φορολόγηση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η πραγματικότητα του δικηγορικού λειτουργήματος καθίσταται ιδιαίτερα ζοφερή.

Είναι βεβαίως προφανές οτι οι νέοι δικηγόροι είναι εκείνοι που θίγονται εντονότερα, αφού καλούνται στηρίξουν τα γραφεία τους εν μέσω αυτού του δυσμενούς περιβάλλοντος και με τις αμοιβές τους, είτε από τους εντολείς τους είτε από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία με τα οποία συνεργάζονται, να έχουν καταστεί συχνά "συμβολικές".




Όσον δε αφορά εμάς, τους ασκούμενους δικηγόρους, που η αμοιβή για την εργασία μας έχει μετατραπεί σε άπιαστο όνειρο και η "εθελοντική" προσφορά των υπηρεσιών μας σε σκοτεινή πραγματικότητα, οι ελπίδες για ένα αξιοπρεπές μέλλον εξανεμίζονται. 
Τα φαινόμενα 10 και πλέον ωρών εργασίας ημερισίως με μηδενική ή στοιχειώδη αποζημίωση σε συνδυασμό με το νέο μέτρο της υποχρεωτικής μας ασφάλισης οδηγούν πολλούς συναδέλφους στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό ή σε άλλους κλάδους εργασίας. 

Ενόψει όλων αυτών η ανάγκη συλλογικής και οργανωμένης κινητοποίησής μας καθίσταται επιτακτική και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (αποχές-πορεία διαμαρτυρίας) των επόμενων ημερών απαραίτητη.




Επικοινωνια: askoumenoithess.blogspot.com, askoumenoithess@yahoo.com, Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης/facebook, 6970057700





Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου