Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΑΝΔΙΘ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΡΩΜΑΝΟ




Ο συνήγορος υπεράσπισης του κρατουμένου Ν. Ρωμανού, Φ. Ραγκούσης, απηύθυνε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, δια δελτίου τύπου το οποίο έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο, επείγον κάλεσμα, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του Ρωμανού, η οποία είναι αποτέλεσμα της απεργίας πείνας την οποία ξεκίνησε λόγω της άρνησης του Συμβουλίου των Φυλακών να του χορηγεί άδειες παρακολούθησης μαθημάτων στη σχολή στην οποία πέρασε μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.

Σε ένα κράτος δικαίου, πρωτεύον μέλημα του οποίου είναι και οφείλει να είναι, ως προς κάθε άτομο που εκτίει στερητική της ελευθερίας του ποινή, ο σωφρονισμός αυτού όχι μόνο τυπικά αλλά – κυρίως – ουσιαστικά, ώστε να μπορεί όσο το δυνατό περισσότερο να διασφαλισθεί η σταδιακή και ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία μετά την έκτιση της ποινής του, ο σωφρονισμός οφείλει να ξεκινά ήδη μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα και οφείλει φυσικά να καλύπτει και ζητήματα παιδείας και επιμόρφωσης του κρατουμένου.
Υπό αυτό το πρίσμα, σε εμάς, ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, είναι αδιανόητο να δεχθούμε την άρνηση χορήγησης των σχετικών αδειών σε έναν άνθρωπο, και δη σε ένα νέο παιδί μόλις 21 ετών, για την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή στην οποία πλέον ανήκει, αφού εισήχθη σε αυτή μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών. Η ποινή επ' ουδενί τρόπω δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση ενός νέου ανθρώπου, τη στιγμή που με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, αυτή είναι σίγουρα (και επιτακτικά) εφικτή.

Καλούμε λοιπόν τα αρμόδια όργανα να επιληφθούν του ζητήματος το συντομότερο δυνατό, έχοντας υπόψη ότι διακυβεύεται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος εκτίει την ποινή που του επιβλήθηκε για συγκεκριμένες πράξεις, και όχι για την ιδεολογία και το φρόνημά του, τα οποία είναι αδύνατο να ποινικοποιούνται σε μία προοδευτική κοινωνία. Ο Ν. Ρωμανός επιθυμεί να κάνει χρήση των αναφαίρετων θεμελιωδών δικαιωμάτων του, και πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα αυτό, και όχι απλώς “να αποφύγουμε τα χειρότερα” δια πρακτικών όπως η αναγκαστική σίτιση, οι οποίες επ' ουδενί προσιδιάζουν στο κράτος δικαίου το οποίο οραματιζόμαστε.
Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δι.Θ.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                                        Φουλίδου Ανδριάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου