Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ασκηση στα δικαστηρια

Σημερα, Παρασκευη 25/5/2012, αντιπροσωπεια ασκουμενων δικηγορων που εργαζονται στα δικαστηρια και του Συλλογου Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης συναντηθηκαν με τον προεδρο του ΔΣΘ, Ν. Βαλεργακη για το θεμα της ληξης του εξαμηνου ασκησης στα δικαστηρια και της αναγκης παρατασης αυτου κατα 2 μηνες. Ο κ. Βαλεργακης μας ενημερωσε οτι μετα την χθεσινη συναντηση του με τον ΓΓ του υπ. δικαιοσυνης και αλλους προεδρους δικηγορικων συλλογων που αντιμετωπιζουν το ιδιο προβλημα κατεληξαν πως θα γινει προσπαθεια απο το υπουργειο να εκδοθει νεα ερμηνευτικη εγκυκλιος που θα αφορα οσους καθυστερησαν την εναρξη της ασκησης τους και θα οριζει ως ληξη του εξαμηνου τους την 15η Σεπτεμβριου. Ο ΓΓ του υπουργειου, ο οποιος δεν ειχε προηγουμενη γνωση του θεματος, διαβεβαιωσε οτι ειναι πολυ εφικτο να εκδοθει αυτη η εγκυκλιος και εναλλακτικα δεσμευτηκε για την εκδοση νεας υπουργικης αποφασης. Αξιζει να αναφερθει οτι η τελευταια υπουργικη αποφαση, που ως συλλογος παρουσιασαμε στον προεδρο του ΔΣΘ και ειναι ανηρτημενη στην σελιδα μας, αφηνει σε καθε περιπτωση ανοιχτο το θεμα της επιλυσης του ζητηματος χωρις νομοθετικη ή αλλου ειδους κανονιστικη παρεμβαση. Παντως, μεχρι την τελικη, ρητη και εγγραφη ρυθμιση του ζητηματος, που κατα τις δεσμευσεις των εμπλεκομενων φορεων θα γινει μεσα στον Ιουνιο, δεν μπορουμε να εφησυχαζουμε και θα συνεχισουμε τις οχλησεις μας.

Οσον αφορα στην μισθοδοσια των ασκουμενων των δικαστηριων, μετα και απο την σημερινη επικοινωνια του συλλογου με τους αρμοδιους του υπουργειου, φαινεται πως η καταβολη των δεδουλευμενων αν και εχει δρομολογηθει θα ολοκληρωθει σε ασαφες χρονικο διαστημα. Οι αρμοδιοι μας ενημερωσαν οτι ο ελεγχος εχει ολοκληρωθει για τους εργαζομενους του προηγουμενου εξαμηνου και επομενως η καταβολη των χρηματων μαλλον θα ξεκινησει σε μια εβδομαδα. Επισης εχει ξεκινησει ο ελεγχος των δικαιολογητικων και για τους εργαζομενους του δευτερου εξαμηνου. Δεδομενου οτι ο ελεγχος διαρκει (κατα τα λεγομενα τους) μια εβδομαδα εως δεκα μερες υπολογισαμε οτι μαλλον η καταβολη (μερους τουλαχιστον των οφειλομενων) θα γινει στις αρχες Ιουνιου. Φυσικα, ολες αυτες οι ημερομηνιες ειναι αποτελεσμα καποιων υπολογισμων που εγιναν συμφωνα με τα παραπανω δεδομενα που λαβαμε απο το υπουργειο και δεν μας παρεχουν καμια εγγυηση. Τις αναφερουμε ωστοσο σαν μια απαντηση σε οσες φημες κυκλοφορουν συμφωνα με τις οποιες οι πληρωμες εχουν ηδη ξεκινησει.
Αξιζει ακομα να αναφερθει οτι οι πληρωμες για τους εργαζομενους του πρωτου εξαμηνου θα γινουν ενιαια ενω για εκεινους του δευτερου ανα τμημα. Αυτο σημαινει οτι οσα τμηματα εστειλαν σωστα δικαιολογητικα θα πληρωθουν ενω οσα δεν εστειλαν οχι. Επομενως, ως συλλογος αλλα και ο καθενας ξεχωριστα καλο ειναι να πιεζουμε σχετικα και συνεχως τις προϊσταμενες γραμματειες μας.

Τελος, καθως οι εκλογες πλησιαζουν και αν τα παραπανω δεν ολοκληρωθουν πριν απο αυτες θα υπαρξουν νεες μεγαλες καθυστερησεις, ειμαστε υποχρεωμενοι να πιεζουμε εντονα ωστε τα παραπανω χρονοδιαγραματα να τηρηθουν οσο το δυνατον ακριβεστερα. Σε αυτη την κατευθυνση και περα απο τις συνεχεις τηλεφωνικες και αμεσες οχλησεις στους αρμοδιους, ως Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης και μετα απο την σημερινη συναντηση με τους ασκουμενους των δικαστηριων, οπου προεκυψε σχετικη συμφωνια, προτεινουμε την εναρξη κινητοποιησεων με πιθανοτερη μορφη τις στασεις εργασιας, με την συμμεροχη ολων και εναρξη απο την Τριτη 5/6, αν μεχρι τοτε δεν εχει υπαρξει καμια εξελιξη αναφορικα με τα παραπανω θεματα. Επισης, καλουμε σε νεα συναντηση ολους τους ασκουμενους των δικαστηριων την Παρασκευη 1/6 για νεα ενημερωση και για να λαβουμε τις τελικες αποφασεις.

Παρακαλουμε για περαιτερω προωθηση του παραπανω σε ολους τους ενδιαφερομενους ωστε να επιτυχουμε την μεγαλυτερη δυνατη συμμετοχη σε ολες τις παραπανω δρασεις.

Επικοινωνια: askoumenoithess@yahoo.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, 6970057700

Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου