Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σχετικά με την κατάργηση των παραστάσεων

                                                                                                            Θεσσαλονίκη, 13/7/2012

ΑΙΤΗΜΑ

Από: Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Προς: ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Θέμα: Παραστάσεις Ασκουμένων Δικηγόρων


Όπως γνωρίζετε ο Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης είναι το μόνο εν ενεργεία σωματείο ασκουμένων δικηγόρων στην Θεσσαλονίκη με καταστατικό κατατεθειμένο στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης από το 2002 (ΑΜ 7207/12-11-2002). Κύριοι στόχοι της δράσης μας είναι η εκπροσώπηση των ασκουμένων δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση και ουσιαστικοποίηση του θεσμού της άσκησης στο σύστημα δικαιοσύνης αλλά και η προστασία των ασκούμενων δικηγόρων. Σε αυτά τα πλαίσια καταθέτουμε προς συζήτηση και έγκριση από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το πρώτο από σειρά αιτημάτων μας που αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό της άσκησης και στην βελτίωση της καθημερινότητας των ασκούμενων δικηγόρων.

Μετά από δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με τις σύμφωνες αποφάσεις της ΓΣ και του ΔΣ του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, καταθέτουμε πρόταση σχετικά με τον θεσμό των υποχρεωτικών παραστάσεων των ασκούμενων δικηγόρων, η οποία διαμορφώνεται ως εξης:

Προκειμένου οι ασκούμενοι δικηγόροι Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν πιστοποιητικό άσκησης ώστε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των υποψηφίων δικηγόρων απαιτείται η συμπλήρωση τριάντα (30) παραστάσεων. Το προαπαιτούμενο αυτό ρυθμίζεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο και δεν προβλέπεται από την υπουργική απόφαση που προκηρύσσει τις εξετάσεις.

Κατά πρώτον, η προϋπόθεση αυτή, αν ληφθούν υπόψιν η μηδαμινή πλέον συμμετοχή του παριστάμενου ασκούμενου στην δίκη αλλά και ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του θεσμού της άσκησης συνολικά, στερείται ουσίας. Η πράξη αποδεικνύει έντονα οτι η παράσταση του ασκούμενου στερείται πλέον οποιουδήποτε εκπαιδευτικού περιεχομένου αφού για την απόκτηση της αρκεί η αναφορά του ασκούντος δικηγόρου στις προτάσεις του και τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται καν η παρουσία των «συμπαριστάμενου ασκούμενου».
Ταυτόχρονα, η τάση που επικρατεί πανελλαδικά είναι η τυπική κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων με τους περισσότερους δικηγορικούς συλλόγους, όπως και εκείνον της Αθήνας πρόσφατα (επισυνάπτουμε σχετικη ανακοίνωση), να έχουν ήδη προχωρήσει. Τέλος, η ίδια η πρακτική εφαρμογή του θεσμού αναδεικνύει τον ξεκάθαρα διαδικαστικό χαρακτήρα του καθώς ο έλεγχος από τους υπογράφοντες γραμματείς των δικαστηρίων αλλά και από τους αρμόδιους του ΔΣΘ συχνά είναι ελάχιστος ή και μηδαμινός. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο η ευκολία με την οποία ο ασκούμενος δικηγόρος μαζεύει τις παραστάσεις του να εξαρτάται από την ανεκτικότητα του αρμόδιου κάθε φορά υπαλλήλου.

Εν όψει όλων των παραπάνω απευθυνόμαστε στο ΔΣ, ως το πλέον αρμόδιο όργανο να αποφασίσει, αιτούμενοι την πλήρη, καθολική και επίσημη κατάργηση του προαπαιτούμενου των τριάντα υποχρεωτικών παραστάσεων. Επιπλέον ζητόυμε η σχετική απόφαση να βρεί άμεση εφαρμογή ήδη από την ερχόμενη Β’ εξεταστική περίοδο του 2012.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, τηλ: 6970057700

Με τιμή,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου