Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ!!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτης, παρουσίασε τις αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων.

Αναφορικά με τους ασκούμενους δικηγόρους, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές αντικαθίσταται πλήρως ο θεσμός των διαγωνισμών υποψηφίων δικηγόρων. Συγκεκριμένα θα διεξάγεται ταυτόχρονα πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός σε όλες τις έδρες των Εφετείων με τους υποψήφιους να καλούνται 
να απαντήσουν σε πρακτικά θέματα. Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων οι ομάδες βαθμολόγησης θα εδρεύουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα αποτελούνται από ένα πρόεδρο Εφετών ή Εφέτες και δύο δικηγόρους.

Ταυτόχρονα θεσμοθετείται και εντείνεται η άσκηση στα δικαστήρια. Έτσι ρητά πλέον προβλέπεται η άσκηση σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, όλων των βαθμίδων ακόμα και στα ανώτατα (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο). 'Οσον αφορά στην εξέλιξη αυτή μπορούμε κατ' αρχήν να μιλούμε για θετική κίνηση, καθώς θεσμοθετείται το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα. Φυσικά καλό είναι να υπάρξουν και σχετικές διευκρινίσεις σχετικά με την μορφή που θα πάρει αυτός ο θεσμός ώστε η άσκηση στα δικαστήρια να λάβει ουσιαστικότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Σχεικά ωστόσο με τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης για την απόκτηση άδειας δικηγόρου, γεννώνται πολλά ερωτηματικά. Η καθιέρωση "ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ" μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός συστήματος αποπληθωρισμού του επαγγέλματος από νέους επαγγελματίες. Ο κεντρικός βαθμολογικός έλεγχος των γραπτών των υποψηφίων από επιτροπές με έδρα την Αθήνα, "ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων" είναι βέβαιο οτι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων και καταργεί αδικαιολόγητα το μέχρι σήμερα ισχύον αποκεντρωμένο σύστημα. Εξάλλου μέχρι στιγμής, και όπως λειτουργούσαν οι εξετάσεις, δεν υπήρξαν καταγγελίες δυσμενέστερης μεταχείρησης. Ακόμα, διαφαίνεται η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ και μάλιστα αδικαιολόγητα αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ασκούμενων δικηγόρων είναι πτυχιούχοι των τριών νομικών σχολών της χώρας και επομένως δεν μπορεί παρά να τεκμαίρεται το ίδιο επίπεδο επιστημονικής τους κατάρτισης. Πιθανή λοιπόν αυστηροποίηση στην πραγματικότητα "κλείνει" ακόμα περισσότερο το επάγγελμα προς όφελος όσων ήδη έχουν την άδεια και κυρίως των παλαιότερων δικηγόρων. Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να γεννήσει αμφιβολίες σχετικά με την νομιμότητά της σε επίπεδο συνταγματικότητας αλλά και κοινοτικών δεσμέυσεων της χώρας.

Ενόψει όλων αυτών είναι περισσότερο από αναγκαία η πανελλαδική συνεργασία και ο συντονισμός όλων των ασκούμενων δικηγόρων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβασή μας στο επάγγελμα αλλά και η δυνατότητα παρέμβασής μας στις εξελίξεις.

Μήττας Μιχάλης
Ασκ. Δικηγόρος
Πρ. Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου