Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σχετικά με την συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του ΔΣΘ του ψηφοδελτίου "Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων"


Ενόψει των αρχαιρεσιών για το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ομάδα δικηγόρων επιχειρεί να συμμετάσχει στην διαδικασία μέσω του προσκείμενου στην Χρυσή Αυγή ψηφοδελτίου "Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων". 

Η κίνηση αυτή από μόνη της αποτελεί προσβολή για κάθε σώφρωνα άνθρωπο και κάθε νομικό. Η δυναμική είσοδος της Χρυσής Αυγής στην εθνική πολιτική σκηνή μαρτυρά την πλήρη απαξίωση και αδυναμία του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί την τρέχουσα κρίση και να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των πολιτών. Περαιτέρω, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πολιτειακή και δημοκρατική ομαλότητα της χώρας, η οποία για πρώτη φορά κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης τίθεται εν αμφιβόλω. 

Η διατάραξη της θεσμικής ισορροπίας γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν μια τέτοια παράταξη κάνει την εμφάνισή της σε μία κοινότητα, η οποία κατεξοχήν είναι ταγμένη εκ φύσεως στην υπεράσπιση του Συντάγματος και των νόμων. Οι δικηγόροι ορκίζονται ασκούν το λειτούργημά τους με γνώμονα την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δικαιοσύνης. Η εμφάνιση σε έναν δικηγορικό σύλλογο μιας παράταξης ανήκουσας στον πολιτικό χώρο των υμνητών του χιτλερισμού αποτελεί ως εκ τούτου φαινόμενο παράλογο και προσβλητικό, ιδίως σε μια χώρα και έναν λαό που υπέφερε τα πάνδεινα από τις στρατιές των ναζί. Ως εκ τούτου, η καταδίκη της εν λόγω "παράταξης" από τη νομική κοινότητα της Θεσσαλονίκης οφείλει να είναι ηχηρή και συντριπτική.

Το ψηφοδέλτιο όμως αυτό δεν είναι μόνο πολιτικά απαράδεκτο αλλά κυρίως προβληματικό από νομικής άποψης. Βάσει του Κώδικα Δικηγόρων προκειμένου μια παράταξη να συμμετάσχει στις εκλογές για το ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων απαιτείται το ψηφοδέλτιό της να αποτελείται από 12 τουλάχιστον υποψήφιους συμβούλους (άρθρο 109 παρ. 2), ελλείψει δε της προϋπόθεσης αυτής το ψηφοδέλτιο δεν ανακηρύσσεται. Το ψηφοδέλτιο της «Κίνησης Εθνικιστών Δικηγόρων» αποτελείται από 12 ακριβώς υποψηφίους, δείγμα της απαξίωσης με την οποία οι ιδέες του ναζισμού αντιμετωπίζονται από τον νομικό κόσμο. Μετά ωστόσο την ανακήρυξη του συνδυασμού τρεις τουλάχιστον «υποψήφιοι» δήλωσαν ότι οι υπογραφές τους είχαν πλαστογραφηθεί και οι ίδιοι είχαν εξαπατηθεί. Η συγκεκριμένη νεοναζιστική ομάδα επιδιώκει να εκβιάσει την παράνομη συμμετοχή της στις εκλογές εξαπατώντας και νοθεύοντας την πραγματική βούληση συναδέλφων μας. Το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι μόνο ηθικής τάξης κατά τρόπο που να αποδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο των οπαδών του ναζιστικού ιδεολογήματος. Η συμμετοχή ψηφοδελτίου που δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και μάλιστα παρά τις διαμαρτυρίες των ίδιων των εξαπατηθέντων και των υπόλοιπων συνδυασμών, δημιουργεί ζήτημα κύρους της διαδικασίας ιδίως ενόψει της αλλαγής του εκλογικού μέτρου.

Ως Ένωση Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων ΔΣ Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι η ύπαρξη παρατάξεων που δεν σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρώπινων ελευθεριών είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη. Η καταπάτηση όμως της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας είναι και νομικά απαράδεκτη, ιδίως όταν ενορχηστρώνεται από συναδέλφους νομικούς. Ως εκ τούτου και για λόγους αν μη τι άλλο σεβασμού προς την διαδικασία ανάδειξης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του κλάδου μας σε τόσο κρίσιμη χρονικά και πολιτικά περίοδο, καλούμε τα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν άμεσα σε ανάκληση της ανακήρυξης του συνδυασμού. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, να ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της διαδικασίας.

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος                                                                                  Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                                                            Φουλίδου Ανδριάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου