Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ



Σύμφωνα με το πρόσφατα ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο:

"ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΓ. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΓ.1. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
.................
β. Το άρθρο 92Α του ν.δ. 3026/1954 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. O δικηγόρος για τις παρεχόμενες με έμμισθη εντολή υπηρεσίες του αμείβεται με πάγια μηνιαία αμοιβή που καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία με τον εντολέα του. Η αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων δεν μπορεί να είναι κατώτερη του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου νόμιμου μισθού υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα. 
........."

Σύμφωνα με αυτήν την ρύθμιση καθιερώνεται νομοθετικά η ελάχιστη αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων πανελλαδικά και μάλιστα σε ύψος τουλάχιστον ίσο με τον εθνικό κατώτατο μισθό. Ως εκ τούτου προκύπτουν νέα ζητήματα σχετικά με το καθεστώς της άσκησης, όπως η επίδραση στην ζήτηση στην αγορά εργασίας για ασκούμενους δικηγόρους.

Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα ρύθμιση φαίνεται πως συμπίπτει με τις πάγιες διεκδικήσεις μας για καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής. Είναι επομένως αναγκαίο να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των απαιτήσεων μας με ενδεικτικες κατευθύνσεις την εφαρμογή στην πράξη της νέας ρύθμισης αλλά και το πλαίσιο των ασφαλιστικών εισφορών μας στον ΤΥΔ, που συνδέονται με αυτή.

Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουμε άμεσα στην διοργάνωση συναφούς ενημερωτικής εκδήλωσης αλλά και σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις αυτές και να καθοριστεί η στάση μας περεταίρω.

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου