Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση ΣΑΔΘ για την ξαφινή παύση του προγράμματος άσκησης στα δικαστήρια


Χθες, 28 Φεβρουαρίου 2014, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η αδυναμία πραγματοποίησης της παράτασης της άσκησης στα δικαστήρια για το επόμενο εξάμηνο (16 Μαρτίου – 15 Σεπτεμβρίου 2014), λόγω “αδυναμίας περαιτέρω χρηματοδότησης” του προγράμματος άσκησης από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Παράλληλα, μετά από σχετική επικοινωνία, επιβεβαιώθηκε η (οριστική;) παύση του εν λόγω προγράμματος, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τεθεί κάποιο καινούριο πρόγραμμα σε λειτουργία.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι συνάδελφοι που μετά από το επόμενο δεκαπενθήμερο ολοκληρώνουν το εξάμηνο της άσκησης στις γραμματείες των δικαστηρίων και επιθυμούσαν την παράτασή της, βρίσκονται κυριολεκτικά “στον αέρα”, καθώς πλέον θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού την ομαλή συνέχιση της άσκησής τους, με αμφίβολη την τύχη της, αφού πλέον η εύρεση δικηγορικού γραφείου για άσκηση έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερής. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι τα χρονικά περιθώρια αναζήτησης και εύρεσης δικηγορικού γραφείου από τους συναδέλφους είναι ουσιαστικά μηδαμινά, όταν η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις 15 ημέρες πριν τη λήξη του εξαμήνου!
Ακόμη, εύλογο είναι το ότι θα δημιουργηθούν δυσχέρειες και στην ομαλή λειτουργία των γραφείων στα δικαστήρια, διότι, όπως θα διαμορφωθεί η κατάσταση, οι δικαστικοί υπάλληλοι θα κληθούν να καλύψουν το κενό που προκύπτει, αφού δεν είναι δυνατό να παραμείνει κανένας ασκούμενος από αυτούς που ξεκίνησαν την άσκηση στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο.

Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι η παύση της παράτασης της άσκησης στα δικαστήρια είναι απαράδεκτη δημιουργώντας σημαντικές δυσχέρειες για τους συναδέλφους ασκουμένους δικηγόρους που εργάζονται εκεί, ειδικά σε μια εποχή που οι δυνατότητες απασχόλησης για τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους είναι περιορισμένες. Ταυτόχρονα, καλούμε τους συναδέλφους σε ψυχραιμία μέχρι την Τρίτη και την ακριβή ενημέρωσή μας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τις επόμενες ημέρες θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους συναρμόδιους φορείς για την διασφάλιση της καταβολής των οφειλόμενων στους συναδέλφους και της ταχύτερης αποκατάστασης του προγράμματος.


Για το Δ.Σ. του ΣΑΔΘ

Ο Πρόεδρος                                                           Η Γραμματέας
Γαβαθόπουλος Θράσος                                        Πολυχρονίου Στεφανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου