Έντονη παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί τελευταία σχετικά με τις τελευταίες αλλαγές στο καθεστώς της άσκησης όπως διαμορφώθηκε από το "Μεσοπρόθεσμο".
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση οι ασκούμενοι δικηγόροι δικαιούνται ελάχιστης κατώτατης αμοιβής ίσης με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό ιδιωτικού υπαλλήλου. Ο μισθός αυτός, για όσους είναι κάτω των 25 ετών, ανέρχεται στα 510 ευρώ μεικτά. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι δεν θεωρούνται ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά αποτελούν ένα ιδιαίτερο (και ασαφές νομικά) καθεστώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές τις καταβάλλουν οι ίδιοι στον ΤΥΔ, τα 510 ευρώ (και όχι ο χαμηλώτερος καθαρός μισθός) αποτελούν και την νόμιμη μηνιαία αμοιβή τους. Την υποχρεωτική από τον Αύγουστο του 2011 ασφαλιστική εισφορά των ασκούμενων την καταβάλλουν βεβαίως οι ίδιοι οι ασκούμενοι και όχι οι ασκούντες.
Όσον αφορά στο φορολογικό καθεστώς της άσκησης και τον πανικό που έχει δημιουργηθεί σημειώνουμε τα εξής:
Οι φήμες περί φορολογικού τεκμηρίου που θα βάρυνε τους ασκούντες δικηγόρους όπως φάνηκε και από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι απόλυτα ανυπόστατες! ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ και σύμφωνα με φοροτεχνικούς (ακόμα και το λογιστήριο του ΔΣΘ) δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν!
Ταυτόχρονα, οι ασκούμενοι δικηγόροι, όπως έχει ήδη κριθεί νομολογιακά, δεν αποτελούν ελεύθερους επαγγελματίες, δεν δύνανται να θεωρήσουν μπλοκ αποδείξεων ελεύθερου επαγγελματία και ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!
Στην πράξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμοιβή του ασκούμενου δικηγόρου φορολογείται με το σύστημα των αποδείξεων δαπάνης που εκδίδει ο ασκών δικηγόρος. Εφόσον λοιπόν ο ασκών δικηγόρος καταβάλλει αμοιβή στον ασκούμενο δικηγόρο, εκδίδει απόδειξη δαπάνης για το ποσό που κατέβαλλε, την οποία βεβαίως υπογράφει ο ασκούμενος που έλαβε τα χρήματα. Από την αμοιβή ο ασκών παρακρατεί το 20% το οποίο και αποδίδει στην εφορία ως προκαταβολή φόρου του ασκούμενου. Το δε 20% επιστρέφεται στον ασκούμενο αν τελικώς αυτός βρεθεί κάτω του αφορολόγητου ορίου. Να σημειωθεί οτι φυσικά ο ασκών δικηγόρος πρέπει να μπορεί να δικαιολογήσει τις δαπάνες που δηλώνει από το εισόδημα που δηλώνει.
Δεν μπορούμε βεβαίως να μην είμαστε καχύποπτοι για την νομοθετική καθιέρωση της κατώτατης αμοιβής. Βασικά κίνητρα για την θεσμοθέτηση της κατώτατης αμοιβής μας, πράξη που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την γενική πολιτική της κυβέρνησης, δεν μπορεί παρά να αποτέλεσαν η ανάγκη να διασφαλιστεί η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους ασκούμενους, αλλά και η επιθυμία να φορολογηθούν τα μέχρι σήμερα "μαύρα" έσοδά μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί οτι η ταυτόχρονη κατάργηση της κατώτατης αμοιβής για τους έμμισθους δικηγόρους αλλά και το οικονομικά εξαντλημένο δικηγορικό επάγγελμα σε συνδυασμό με την υποχρεωτική αμοιβή μας ύψου 510 ευρώ, επιβαρύνουν τους ασκούντες δικηγόρους και δημιουργούν φόβους για δυσχέρανση στην εύρεση γραφείου για άσκηση. Σε γενικές ωστόσο γραμμές η καθιέρωση της ελάχιστης αμοιβής, η οποία και ήταν πάγια απαίτηση όλων μας, μπορεί να θεωρηθεί θετική αλλαγή καθώς επιτέλους αναγνωρίζεται ο εργασιακός χαρακτήρας της άσκησης και θεμελιώνεται για πρώτη φορά δικαίωμα αμοιβής από τους ασκούμενους δικηγόρους ακόμα και αν στην πράξη δεν τους καταβάλλεται η νόμιμη αμοιβή. Πάντως, η έλλειψη ενός πλαισίου ελέγχου της εφαρμογής των παραπάνω και η κακή κατάσταση της αγοράς θεωρούμε οτι μάλλον θα αφήσουν τις παραπάνω τροποποιήσεις στην σφαίρα της θεωρίας ενώ οι αλλαγές σε πρακτικό επίπεδο θα είναι μηδαμινές.
Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, 6970057700
Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου