Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ενημερωτικό Δελτίο Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης 4/2/2013

Σοκ και αποτροπιασμό προκάλεσαν οι δημοσιευθείσες φωτογραφίες των φερόμενων ως δραστών της ένοπλης ληστείας στην Κοζάνη. Τα πρόσωπα των τεσσάρων συλληφθέντων είναι εμφανώς κακοποιημένα σε βαθμό που ούτε η, ομολογούμενως άτεχνη, ψηφιακή επεξεργασία των φωτογραφιών μπόρεσε να καλύψει τους πολλαπλούς μόλωπες. Εφόσον τα παραπάνω τραύματα προκλήθηκαν κατόπιν της σύλληψης, στην διάρκεια της κράτησης των συλληφθέντων από την ελληνική αστυνομία, πρόκειται για απαράδεκτη έκφανση αστυνομικής βίας, η οποία δυσφημεί τόσο τα όργανα της τάξης όσο και συνολικά τη χώρα μας. Θυμίζουμε ενδεικτικά οτι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλάκις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για βασανιστήρια και εν γένει για προσβολές της αξιοπρέπειας κρατουμένων. Η κοινωνία και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να αποδεχθούν την μετατροπή της χώρας σε κράτος βίας και αυθαιρεσίας ανεχόμενες πράξεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ως εκ τούτου, όλες οι αρμοδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές οφείλουν να κινηθούν αποφασιστικά, ώστε να αποκαλυφθούν άμεσα οι αυτουργοί και οι συμμέτοχοι της απαράδεκτης και παράνομης αυτής συμπεριφοράς και να απομακρυνθούν από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα και εξ αφορμής του παραπάνω περιστατικού, σημειώνουμε οτι η δημοσίευση των φωτογραφιών προσώπων που κατηγορούνται για τέλεση αξιόποινων πραξεων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 2(β) του ν.2472/1997, αποτελεί έντονα αμφιλεγόμενη ρύθμιση. Συνοπτικά, η επίμαχη αυτή διάταξη βρίσκεται σε αντίθεση με την συνταγματική και δικονομική προστασία της αξιοπρέπειας του κατηγορουμένου. Η προβολή του προσώπου του κατηγορουμένου στα ΜΜΕ, τον αφήνει απόλυτα έκθετο, στιγματίζοντάς τον ενώπιον της κοινωνίας πρίν αποφανθεί η δικαιοσύνη, με τρόπο που ανατρέπει το τεκμήριο της αθωώτητάς του. Ως νέοι νομικοί, επομένως, θεωρούμε οτι η διάταξη αυτή επιβάλλεται να αποτελέσει αντικείμενο μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση της πλήρους προστασίας της προσωπικότητας του κατηγορουμένου, όπως αυτή προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις του Συντάγματος και της ποινικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος                                                                         Η γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                                                 Φουλίδου Ανδριάνα

Επικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου