Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων: πανελλήνιες εξετάσεις και άμισθη εργασία.


Με αφορμή το τέλος του διαλόγου που άνοιξε το Υπ. Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων επισημαίνουμε τα εξής σημεία που αφορούν την άσκηση και επηρρεάζουν εμάς και κυρίως τις επόμενες σειρές ασκούμενων δικηγόρων.

- Στα θετικά των αλλαγών μπορεί να συμπεριληφθεί η θέσπιση στο νέο Κώδικα του καθεστώτος άσκησης στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων, ακόμα και στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, αλλά και σε ΝΠΔΔ και άλλους δημόσιους φορείς. Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη ισχύει σε μεγάλο βαθμό και αποτελεί διέξοδο για πολλούς συναδέλφους σε εποχή με ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες. Η μονιμοποίηση του θεσμού ωστόσο πρέπει να συνδυαστεί με την βελτίωσή του στην κατεύθυνση της ουσιαστικοποίησής του (όχι ασκούμενοι-γραμματείς) αλλά και της διαφάνειας στην επιλογή.

- Η άλλη κύρια αλλαγή είναι η θεσμοθέτηση της διαδικασίας ελέγχου των αποφοίτων πανεπιστημίων του εξωτερικού προκειμένου να εγγραφούν στα μητρώα του εκάστοτε δικηγορικού συλλόγου. Θεωρούμε οτι η ύπαρξη ενός εξεταστικού συστήματος είναι απαραίτητη προκείμενου να ελέγχεται η ποιότητα των γνώσεων σε μια επιστήμη, όπως η νομική, που στηρίζεται στην γλωσσική επάρκεια και την ιδιομορφία του, σε κάθε κράτος, νομικού συστήματος. Η δικηγορία είναι δημόσιο λειτούργημα και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες αναφορικά με την ελληνική έννομη τάξη πρέπει να είναι διασφαλισμένη από αμφίβολης αξίας τίτλους σπουδών προερχόμενους από ιδρύματα του εξωτερικού.

Ωστόσο υπάρχουν δυο τροποποιήσεις ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, οι οποίες επιδεινώνουν αφόρητα το καθεστώς της άσκησης:

- Η αυστηροποίηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας με την καθιέρωση πανελληνίων εξετάσεων, την κατάργηση της προφορικής εξέτασης, την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και την εξέταση σε δυσκολότερα θέματα είναι ένα μέτρο που στοχεύει στην μείωση των επιτυχώντων που αποκτούν την άδεια δικηγόρου, ακόμα και σε ποσοστά κάτω του 50%! Αποτελεί μέρος της προσπάθειας για αποσπληθωρισμό του δικηγορικού επαγγέλματος σε βάρος των νεώτερων γενεών. Θεωρούμε οτι μια κοινωνία που επιθυμεί να προοδεύσει οφείλει να ενισχύει τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες οι οποίοι ως απόφοιτοι ισότιμων μεταξύ τους ελληνικών πανεπιστημιακών σχολών φέρουν τεκμήριο της επάρκειάς τους.  Αντίθετα με τις παρούσες ενέργειες οι νέοι απόφοιτοι αδυνατούν να εισέλθουν στο δικηγορικό επάγγελμα την στιγμή που δικηγόροι 60-70 ετών ή και μεγαλύτεροι συνεχίζουν την εργασία τους αυξάνοντας ταυτόχρονα των αριθμό των ενεργών δικηγόρων.

- Η καθιέρωση του θεσμού της "μαθητείας φοιτητών νομικής" είναι ακόμα πιο ύποπτη. Βάσει αυτής της πρότασης του υπουργείου, φοιτητές νομικής είναι δυνατόν να εργάζονται αμισθί σε δικηγορικά γραφεία για να αποκτήσουν "ορθό επαγγελματικό προσανατολισμό". Αν λάβουμε υπ' όψιν οτι ήδη οι φοιτητές νομικής έχουν δυνατότητα να εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία ενώ το 18μηνο της άσκησης σίγουρα επαρκεί για να προσκομίσει στους μελλοντικούς δικηγόρους τον απαραίτητο προσανατολισμό, καταλήγουμε στο εύλογο συμπέρασμα οτι η μόνη καινοτομία εδώ είναι η αμισθί εργασία. Με την (ορθή και απαραίτητη) καθιέρωση της ελάχιστης αμοιβής των ασκούμενων δικηγόρων, η άμισθη εργασία φοιτητών πέρα από τις συνθήκες εκμετάλλευσης που δημιουργεί για τους ίδιους δυσχεραίνει απίστευτα την εξεύρεση γραφείου για άσκηση. Από την στιγμή μάλιστα που η άσκηση είναι προϋπόθεση για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει με την πληθώρα αποφοίτων των ελληνικών νομικών σχολών που πιθανότατα θα αδυνατούν να ασκηθούν.

Κλείνοντας θεωρούμε οτι οι δύο τελευταίες προτάσεις είναι ξεκάθαρο δείγμα της προσπάθειας να προστατευτούν οι παλαιοί δικηγόροι σε βάρος των νέων γενεών με τρόπο αμφίβολης νομικής και ηθικής ορθότητας. Οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι φοιτητές των νομικών σχολών οφείλουμε από κοινού να δράσουμε άμεσα για να περισώσουμε το μέλλον μας!!

Ο πρόεδρος                                                                         Η γραμματέας
Μήττας Μιχάλης                                                                 Φουλίδου Ανδριάνα

Eπικοινωνία: askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com, facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ. 6970057700

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου